V Budapešti je atmosféra napjatá. Není to poprvé, kdy v ulicích hlavního města udeřili protivládní protestující vykřikující: „Více demokracie!“ a „Orbáne, vypadni!“ Poslední demonstrace proběhla 2. ledna. Další je naplánovaná na 1. února – na den návštěvy Angely Merkel. Odpůrci Viktora Orbána říkají, že chtějí, aby německá kancléřka viděla, že Maďaři si vybrali Evropu a ne Asii (tou je myšleno Rusko). Opozice ministerského předsedu kromě ekonomických neúspěchů obviňuje z „geopolitické svévolnosti“ či z odvratu směrem na Východ včetně jako plánů na rozvoj spolupráce s Ruskem a s Čínou.


Rusko je pro Maďarsko důležitým obchodním a ekonomickým partnerem mimo EU. Obě země podepsaly obecnou rámcovou smlouvu o vybudování nové jednotky jaderné elektrárny v Paksu umístěné 100 km od Budapešti. Na tuto elektrárnu připadá 42% veškeré energie vyrobené v zemi. Maďarsko podepsalo s Ruskem dohodu o úvěru 10 miliard euro na upgrade Paksu. Splátková lhůta této půjčky je stanovena na 21 let.

Maďarsko se od počátku stavělo opatrně k proti-ruským sankcím uvaleným Spojenými státy a Evropskou unií. Podle Orbána se těmi kárnými opatřeními Evropa sama „střelila do vlastní nohy.“

Maďarský ministerský předseda podporoval Jižní proud. Vyjádřil svou lítost nad tím, že tento projekt plynovodu se stal kořistí probíhající geopolitické hry. Hořce za tuhle věc kritizoval EU, když řekl, že: „Ten projekt, který nazýváme Evropskou unií, uvázl.“ Jako věřící katolík a otec pěti dětí odmítl svobodu netradičních sexuálních vztahů šířící se po celé Evropě a přidal se k podpoře tradičních rodinných hodnot.T

akže netrvalo dlouho a Spojené státy na to zareagovaly. Senátor John McCain řekl, že Maďarsko bývalo „důležitou zemí“, dokud Orbán nesoustředil ve svých rukou přílišnou moc. Potom šesti lidem z Maďarska, údajně zapojeným do korupce a blízkým ministerskému předsedovi zakázali vstup do Spojených států.

I budapešťské sbližování s Pekingem vyvolalo ve Washingtonu negativní reakci.

Maďarsko je předmostím čínsko-evropské spolupráce, řekl v říjnu při návštěvě svého maďarského protějšku Petera Szijjártó čínský ministr zahraničí Wang Yi. Budapešť je největším středoevropským příjemcem čínských investic (asi 4 miliardy $). Čínský ministr zahraničí zdůraznil, že Orbánovo otočení se na Východ perfektně zapadá do čínské diplomacie „Nové Hedvábné stezky.“ Čínsko-maďarský obchodní obrat se 6-krát zvýšil. Washington se tedy rozhodl, že Budapešť se vymkla kontrole a porušila pravidla stanovená pro členy Euro-Atlantické komunity.

Vůdci proti-vládního hnutí upínají své naděje ke Gyurcsány Ferencovi, vůdci tzv. Demokratické koalice, který se nikdy nepokoušel skrývat své plány na svržení současné vlády: „Jestli ten režim dříve či později nesvrhneme, tak nás ten pod sebou pohřbí,“ řekl. „Maďarská parlamentní demokracie je už skoro mrtvá a všechno, co nám ještě zůstalo, je přímá demokracie a odpor,“ řekl v Budapešti na stranické konferenci probíhající v listopadu. Mezi protestujícími byl spatřen i US Chargé d’Affaires v Maďarsku André Goodfriend. Když se ho ptali na těch šest Maďarů, co mají zákaz vstupu do Spojených států, tak řekl, že do korupce je zapojeno příliš mnoho lidí z Orbánova týmu. Podle něj má tento fakt negativní dopad na US-maďarské vztahy. Západní mediální kanály už otevřeně prohlašují, že Maďarsko by mohlo následovat Ukrajinu a potýkat se se změnou režimu, protože Orbánovy diktátorské sklony se zneužíváním moci se stávají znepokojivým trendem.

Německo aspiruje na regionální vedení ve Střední a Východní Evropě. To má svou vlastní hru, kterou chce v Maďarsku rozehrát. Možná, že se návštěva Angely Merkel 1. února v Maďarsku stane prvním krokem k realizaci takové politiky.

Doktrína Atlanticismu převládající v řadách US a evropského establišmentu odvrací země Střední a Východní Evropy – Maďarsko, Českou republiku, Bulharsko, Srbsko a Slovensko od Eurasijského vektoru spolupráce, i když je její ekonomická prospěšnost zjevná. Tyto státy musí své aktivity zařadit do lajny cílů US dominance v Evropě. Novým instrumentem k realizaci této mise je teď Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Maďarsko stojí před dramatickými událostmi, které se mají stát velice brzy. Ani členství v NATO, ani v EU nejsou pro evropský stát zárukou, že v něm neproběhnou pokusy o svržení legální vlády, pokud by ta snad překročila definovaná omezení politické nezávislosti.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  strategic-culture.org, reformy.cz