Několik dnů po ohromných přestřelkách o Doněcké letiště, po nichž zůstala jeho konstrukce nenapravitelně zničená a ukrajinská armáda, která v tomto východoukrajinském městě až do tohoto okamžiku držela své poslední předsunuté postavení, tento areál v chvatu opustila, a dva dny po smrti nejméně sedmi civilistů v autobuse zasaženém granátem v tom samém městě těmi, o kterých separatisté tvrdí, že to byly ukrajinské síly, tak včera pro-ruští separatisté oznámili zahájení „nové ofenzivy v několika úderných proudech proti ukrajinským vládním vojskům.“


Jak včera ohlásila AP, tak hlavní separatistický vůdce rebelujícího Doněckého regionu provolával, jak z této oblasti vytlačí ukrajinské vojáky, a řekl, že povstalci se už nezúčastní žádných rozhovorů o zastavení palby. Další rebel zašel ještě dále, když řekl, že už nebude uznávat mírová ujednání podepsaná v září. Vůdce separatistů Alexander Zacharčenko řekl, že bojovníci rebelů zahájili ofenzivu za účelem získání většího území a zažehnání ukrajinského útoku. Vyhlásil, že vládní vojska vytlačí až k hranicím Doněckého regionu a možná i dále.

Což podle posledních zpráv je přesně tím, co udělali. Jak to sledovala AP, tak v sobotu padly neurčené rakety na tržiště, školy a domovy východoukrajinského města Mariupol, přičemž, jak ohlásily úřady, zabily nejméně 21 lidí. Ukrajinský vrcholný vůdce rebelů oznámil, že začala ofenziva proti tomuto strategicky důležitému přístavu.

Poslední fotky z Mariupolu tento útok potvrdily:

Jen pro připomínku, Mariupol je kriticky důležitým městem, je to poslední zůstávající předsunuté postavení Ukrajiny u Azovského moře mezi Ruskem a Krymem, který Rusko od loňského jara kontroluje.

Ruská tisková agentura RIA Novosti citovala vůdce východoukrajinských rebelů Alexandra Zacharčenka, jak říká, že začala ofenziva na Mariupol.

Promlouval v sobotu během projevů hněvu této strany po dělostřelbě na autobusovou zastávku v největším rebely drženém východoukrajinském městě Doněcku, kdy zemřelo nejméně osm lidí.

AP dodává, že síly rebelů drží pozice v pásmu 10 kilometrů od východních okrajů Mariupolu.

Ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že došlo ke třem různým úderům salvových raketometů Grad na Mariupol a přilehlé oblasti.

„Oblast, kterou útok zasáhl, byla rozsáhlá,“ řekl ve video-prohlášení starosta Jurij Chotlubej. „Ta dělostřelba přišla od militantů. Je to zcela jasná ruská agrese, která způsobila obyvatelům východní části města strašlivé ztráty.“

Kancelář prokuratury Doněckého regionu v odpoledním prohlášení uvedla, že zabito bylo nejméně 21 lidí.

Činitelé obrany a policie řekli, že rakety zasáhly domy, školku, tržiště a obchody. Zatím nejsou úplně čerstvé zprávy o tom, kolik lidí na různých místech zemřelo.

I ukrajinské vojenské kontrolní stanoviště na silnici vedoucí z města k oblastem drženým rebely bylo zasaženo a jeden voják byl zabit, uvedlo ministerstvo obrany.

Radnice Mariupolu popřela zprávu, že bezprostředně hrozí vpád separatistů, a naléhá na obyvatele, aby nepanikařili a ignorovali fámy, že se ukrajinské ozbrojené síly plánují stáhnout.

„Úplně naopak, všechny jednotky jsou v plné bojové pohotovosti. Bezpečnostní opatření ve městě se posilují,“ sdělila radnice v prohlášení. Žádné jednotky ozbrojených separatistů vstupujících do města nebyly zjištěny, dodalo prohlášení.

Agentura lidských práv OSN v pátek zvýšila své odhady celkových úmrtí v tomto konfliktu od dubna na téměř 5 100.

Ve čtvrtek pršela minometná palba na střed bašty separatistů Doněck, zasáhla autobus a zabila několik lidí kolem. Činitelé rebelů řekli, že při tomto útoku bylo zabito 13 lidí. Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě citovali činitele městské márnice, jak říkají, že zatím obdrželi osm těl.

Speciální pozorovatelská mise (SMM) organizace OSCE na východní Ukrajině v sobotu vyjádřila obavy ze zvyšujícího se počtu civilních obětí a apelovala na zdrženlivost všech stran.

„SMM rozhodně odsuzuje pokračování bojů v obytných čtvrtích. Použití obytných čtvrtí jako palebných postavení láká k palebným odvetám do těchto oblastí a dále ohrožuje životy civilistů,“ sdělila tato mise v prohlášení.

Evropská unie asi před hodinou spěšně odsoudila útok separatistů na Mariupol, aniž by vůbec cokoliv řekla během posledních měsíců ke srovnatelné dělostřelbě a svévolnému zabíjení občanů separatisty kontrolovaného Doněcku. Instinktivně automatické hodnocení EU je takové, že to je vina Rusů – „Otevřeně tudíž apeluji na Rusko, aby použilo svého značného vlivu na separatistické vůdce, a zastavilo jim všechny formy vojenské, politické nebo finanční pomoci.“ Plné prohlášení níže:Prohlášení vysoké reprezentantky – vicepresidentky – Fredericy Mogherini k útoku na Mariupol

.Dnes byly ze separatisty drženého území ostřelovány obytné čtvrti města Mariupol, což stálo život nejméně patnácti civilistů a zranění mnoha dalších spolu s terorizováním nevinného obyvatelstva. Tohle přichází po sériích plošných útoků v Donbasu z několika posledních dnů, které doprovází oznámení dalších ofenziv Ruskem podporovaných separatistů, kteří nestoudně odmítají dodržovat zastavení palby.

Tato další eskalace otevřeného ozbrojeného konfliktu má tragické důsledky pro až dosud těžce trpící obyvatelstvo. To by mohlo nevyhnutelně vést k dalšímu závažnému zhoršení vztahů mezi EU a Ruskem.

Otevřeně tudíž apeluji na Rusko, aby použilo svého značného vlivu na separatistické vůdce, a zastavilo jim všechny formy vojenské, politické nebo finanční pomoci. To zabrání katastrofickým důsledkům pro všechny. Ti, kdo jsou za tuto eskalaci odpovědní, musí své nepřátelské jednání zastavit a dostát svým závazkům.