Vakcína proti koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech byla dána do souvislosti se dvěma případy Bellovy obrny, která postihuje obličejové svaly, a to poté, co se podobná nežádoucí reakce objevila dvakrát u 61letého Brita, a to jak po první vakcinaci, tak po druhé, uvádí článek ve vědeckém časopise BMJ Case Reports. (Foto: Flickr)

Bellova obrna způsobuje náhlou slabost nebo ochrnutí svalů na jedné straně obličeje.

Podle publikace na webových stránkách časopisu došlo v řadě případů k jednostranné obrně lícního nervu již dříve během počátečních klinických studií všech tří vakcín schválených k použití ve Velké Británii (Moderna, Pfizer/BioNTech a AstraZeneca).

Nyní však poprvé jde o výskyt Bellovy obrny dvakrát po sobě – po každé dávce přípravku.

„Popisujeme první případ Bellovy obrny, k němuž dochází po každé dávce vakcíny proti covidu-19, schválené ve Velké Británii,“ uvádí se v článku.

Uvádí se, že poprvé se „pravostranná slabost obličeje“ objevila u 61letého muže pět hodin poté, co mu byla 18. ledna podána první dávka vakcíny Pfizer/BioNTech. Byla mu diagnostikována Bellova obrna a po léčbě steroidy příznaky paralýzy zmizely. Když pacient dostal za šest týdnů po první dávce druhou dávku přípravku Pfizer/BioNTech, o dva dny později se u něj projevila již „závažnější levostranná obrna lícního nervu“. Muži byla znovu předepsána léčba steroidy.

Uvádí se, že o souvislosti mezi očkováním a vznikem Bellovy obrny svědčí krátká doba, která uplynula od okamžiku aplikace vakcíny do projevu tohoto vedlejšího účinku.

Toto časové rozpětí bylo kratší než u některých známých případů paralýzy po očkování (například v Los Angeles se u 57leté ženy vyvinula Bellova obrna 36 hodin po druhé dávce vakcíny).

„Vznik onemocnění bezprostředně po každé dávce vakcíny jasně svědčí o tom, že Bellova obrna byla způsobena vakcínou Pfizer/BioNTech, i když nelze určit příčinnou souvislost,“ zdůrazňuje se v článku.

Zdroj: casereports.bmj.com