Ruský úřad Rospotrebnadzor tento týden zablokoval ruskojazyčný web portálu Radio Prague. Důvodem má být článek o Janu Palachovi. (Foto: Pixabay)

Federální úřad Rospotrebnadzor dohlíží na práva spotřebitele a do jeho pravomocí spadá i blokování článků, které propagují sebevraždy, drogy, násilí i další nebezpečné jevy.

Rozhodnutí o zablokování portálu Radio Prague, který spadá pod veřejnoprávní Český rozhlas, podle údajů na stránkách Rospotrebnadzoru padlo již 17. května. Nicméně k samotné realizaci došlo 15. července.

Ačkoli jako zablokovaná stránka se uvádí pouze článek o Janu Palachovi z roku 2001, v Rusku se nenačítá celý web. Mluvčí Jiří Hošna zablokování webu označil za „bezprecedentní cenzuru a útok na veškeré principy svobody projevu“.

Ruští novináři spekulují, že důvodem pro zařazení článku na černou listinu je to, že článek údajně propaguje sebevraždy.

Nicméně v článku se píše následující text:

„Názory o činu Palacha a jeho následovatelů dodnes vyvolávají spory. Většina lidí považuje tyto skutky za hrdinství, ale mnoho lidí doposud tvrdí, že by bylo lepší se aktivně postavit proti zlu, ale nepáchat sebevraždu. Mrtvým lze těžko něco změnit.“

Zdroj: snews.com