Americký prezident Joe Biden hovořil telefonicky s Vladimirem Putinem, uvedla tisková služba Bílého domu. Rozhovor trval asi hodinu. (Foto: ilustrační, Youtube)

Americký prezident uvedl, že jeho páteční telefonický rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem byl úspěšný.

„Všechno proběhlo dobře. Jsem optimisticky naladěn,“ řekl Joe Biden novinářům v Bílém domě.

„Prezidenti vysoce ocenili společnou práci svých týmů po americko-ruském summitu, který vedl k jednomyslnému rozhodnutí obnovit přeshraniční humanitární pomoc Sýrii v Radě bezpečnosti OSN,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Rada bezpečnosti OSN již dříve přijala rezoluci Ruska, Spojených států, Irska a Norska o prodloužení přeshraničního poskytování humanitární pomoci Sýrii prostřednictvím kontrolního stanoviště Bab al-Hava.

Jak zdůraznil Vasilij Něbenzja, ruský stálý zástupce při organizaci, Moskvě a Washingtonu se poprvé podařilo „nejen se prostě domluvit, ale také předložit společný text“, který jednomyslně podpořili.

Podle něj by se to mohlo stát mezníkem v dialogu mezi Ruskem a USA.

Kromě toho Biden s Putinem diskutovali o kybernetické bezpečnosti a o „pokračujících útocích s použitím vyděračských programů“.

Podle Bílého domu takové kybernetické útoky provádějí počítačoví zločinci „se sídlem v Rusku“. Americký prezident se domnívá, že Moskva musí přijmout opatření k potlačení činnosti hackerů.

Biden rovněž zdůraznil, že je nakloněn další spolupráci v souvislosti se „širším nebezpečím vytvářeným vyděrači“. Podle jeho slov USA „přijmou veškerá opatření nezbytná k ochraně svých obyvatel a životně důležité infrastruktury“.

V rámci odpovědi na otázku, zda USA přijmou opatření v reakci na kybernetické útoky, Biden řekl „ano“. Biden uvedl, že pokud by byla porušena „základní pravidla“, USA by odpověděly, ale použití vojenské síly vyloučil. Americký prezident dal svému kolegovi seznam 16 organizací ve Spojených státech, které jsou považovány za součást kriticky důležité infrastruktury, a útoky na ně Washington považuje za nepřijatelné.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dnes rovněž prohlásila, že americký prezident Joe Biden si ponechává možnost „provést úder“ v reakci na kybernetické útoky proti USA, přičemž se řídí zájmy své země.

„Nemyslím si, že někdo očekává, že (Biden) bude předem oznamovat údery. Ponechává si tuto možnost a dal to jasně najevo,“ řekla Psakiová v odpovědi na otázku týkající se reakce Washingtonu na kybernetické útoky údajně související s RF.

Zdroj: snews.com