Norská střední škola polarizovala veřejné mínění se svým novým programem o fenoménu drag. (Foto: Facebook)

Jeho organizátoři věří, že vyučování o mužích, kteří se stylizují do žen, má být velkým krokem v boji za rovná práva.

Iniciativa vznikla v lidové střední škole dělnického hnutí ve městě Ringsaker na východě země. Lidové školy slouží ke vzdělávání osob různého věku většinou praktickým oborům.

Ve třídě s deseti studenty se bude vyučovat hraní na jevišti, oblékání a líčení, rozvoj drag osobnosti, a rovněž se studenti dozví něco z historie tohoto fenoménu.

Za touto iniciativou stojí devětadvacetiletý Jens Martin Hartvedt Arvesen, který rovněž působí jako drag queen. Podle něj je skvělé, že mají mladí lidé možnost pohrávat si se svými genderovými identitami, uvedl pro norský portál NRK.

„Podle mě je to hloupé. Pro utrácení peněz daňových poplatníků musí existovat nějaké hranice,“ uvedla poslankyně pro NRK.

Arvesen si je vědom toho, že je jeho program kontroverzní a provokativní. Reakce na sebe nakonec nenechala dlouho čekat a mnozí lidé byli novým vzdělávacím programem za veřejné peníze pobouřeni.

„Podle mě je to hloupé. Pro utrácení peněz daňových poplatníků musí existovat nějaké hranice,“ uvedla poslankyně pro NRK.

„Je problematické, pokud se očekává, že tomu bude tleskat celé Norsko. Podle mě to přispěje k chaosu než k diverzitě. Nemyslím si, že to učiní Norsko lepším místem,“ uvedl Ottosen, podle kterého „hraní s genderovými rolemi“, jak to nazývají organizátoři kurzu, většině obyvatel neprospívá.

„Nyní bude Norsko lepším místem. Nyní to bude lepší prostor pro barvy. To Norsko obohatí,“ uvedla odbornice.

Zdroj: nrk.no