Lidovecká pravice silně získala v Rakousku i Řecku a ve Francii Front National Marine Le Pen získá nejméně 20 křesel. Ne-mainstreamová pravice v Evropském parlamentu získá 83 křesel, uvádí odchodové průzkumy vydané Bell Pottinger, bruselskou firmou public realtions. Reuters hlásí, že vrcholný francouzský politik charakterizoval vítězství Le Pen jako „zemětřesení“: Francouzský ministerský předseda Manuel Valls, aniž by čekal na konečné výsledky, zašel do televize a prohlásilo tento průlom proti-imigrační, proti euro strany v jednom ze zakladatelských národů EU za „zemětřesení“ pro Francii a Evropu.


Centro-pravicové strany, které v Evropském parlamentu formují Evropskou lidovou stranu (EPP) vypadají, že vytvoří největší uskupení stran ve sněmovně s tím, že Sociálně demokratická skupina se stala druhá.

EPP je tou skupinou, kde zasedali britští Konzevativci do roku 2009, než se David Cameron od tohoto uskupení odtrhl kvůli jeho neustálému tlaku v EPP na více pravomocí pro EU instituce.

V Řecku vévodí průzkumům krajně levicová anti-EU strana Syriza s 26,7 procenty hlasů, čímž zatlačila řeckou centro-pravicovou vládnoucí strany Nová demokracie na druhé místo s 22,8 procenty.

Řecká proti-EU strana Zlatý úsvit nazývaná svými kritiky neonacistickou se ukazuje s 9,3 procenty, zatímco socialistická strana PASOK, kdysi v Řecku dominantní strana se táhne na 8 procentech.

Ve Finsku centro-pravicová Národní koalice vyšla jako první s 22,7 procenty, což jim dává 4 křesla. Sociálně demokratická strana má 13,6 procent a dvě křesla, Centristická strana 21,0 procent a tři křesla a euroskeptická Strana Finů vyšla s 12,8 procenty, což by jim mělo dát dvě křesla. Zelení a Levá aliance dostanou každý po jednom křeslu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com