Minulý měsíc Rodrigo Duterte zdůraznil nezbytnost posílit „vlastní obranu“ Filipín, když nařídil vládě, aby zvážila zrušení dohody o hostujících silách, která povoluje pohyb amerických vojáků na území Filipín. (Foto: Wikimedia)

Prezident Rodrigo Duterte uvedl, že okamžitě zruší dohodu o hostujících silách mezi Filipínami a USA, pokud zjistí, že USA rozmístily na Filipínách své jaderné zbraně.

„Prohlásil jsem, že budeme dělat nezávislou zahraniční politiku… Ubezpečil jsem Čínu, že nedopustím, aby se americké jaderné zbraně nacházely na území Filipín,“ řekl Duterte během tiskové konference v pondělí na letecké základně Villamor v Pasay.

Konference se konala poté, co se prezident účastnil slavnostní ceremonie na počest dodávky prvních 600 tisíc dávek vakcíny CoronaVac od společnosti Sinovac Biotech, které byly dodány čínským vojenským letadlem.

Když se prezidenta zeptali na možnost skladování amerických jaderných zbraní na území Filipín, Duterte zdůraznil, že filipínská ústava zakazuje rozmístění jaderných zbraní na jejich území.

„Nechceme to… ale varuji vás, že pokud se dozvím, že jste tady rozmístily jaderné zbraně, vy (USA), okamžitě vás požádám, abyste odešly, a okamžitě zruším dohodu o hostujících silách,“ upozornil prezident.

Prohlášení odznělo poté, co mluvčí prezidenta Salvador Panelo na začátku února řekl, že prezident nařídil vládě zrušit dohodu o hostujících silách, a uvedl, že nastal čas „spoléhat jenom na sebe“.

„Posílíme svoji obranu a nebudeme se více spoléhat na žádnou jinou zemi,“ řekl Duterte.

Filipínskému vůdci se nelíbila kritika ze strany amerických politiků ohledně jeho boje s drogami, Duterte dokonce zakázala několika americkým politikům vstup do země.

Odmítl také obvinění, že filipínská policie porušuje lidská práva, k čemuž údajně mělo dojít během předvolební kampaně a dodal, že jeho země nepotřebuje, aby do jejích záležitostí zasahovalo mezinárodní společenství.

Dohoda o hostujících silách (VFA), která vstoupila v platnost 27. května 1999, umožňuje americkým vojákům pohybovat se na Filipínách a zasahovat tam v případě humanitární krize. Američtí vojáci se nachází na filipínském území od doby, kdy Filipíny získaly nezávislost v roce 1945.

Zdroj: aa.com.tr, snews.com