Mainzská biotechnologická společnost Biontech získala za výzkum vakcíny proti koronaviru třímístnou milionovou částku od spolkového ministerstva pro výzkum na podzim loňského roku, 375 milionů euro, samozřejmě z peněz daňových poplatníků. Peníze měly urychlit vývoj vakcíny. (Foto: Youtube)

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tehdy citovaly farmaceutického miliardáře Ugura Sahina:

„Financování je důležitým příspěvkem k urychlení rozvoje a rozšíření našich výrobních kapacit pro vakcínu Covid 19 v Německu“.

Tento požadavek se měl ve skutečnosti promítnout do cen. Ale nezdá se, že by tomu tak bylo, protože Sahin je nyní obviněn z nedodržování cen.

Ale on se brání proti obvinění, že by Biontech požadoval od Evropské komise nadměrné ceny.

„Odpovídající zprávy od „Süddeutscher Zeitung“, NDR a WDR postrádaly jakoukoli věrohodnost,“ cituje jej „Bild“ (sobotní vydání).

Údajná poptávka po cenách byla prvním hrubým výpočtem nákladů v době od konce května do začátku června 2020.

Sahin pro Bild: „To byla první cena s velkým počtem neznámých. V letech 2019 a 2020 jsme pro naše klinické studie zpočátku sami vyráběli pouze malá množství dávek,“ vysvětluje Sahin tehdy vysokou částku:

„Tehdy jsme měli náklady 1,5 milionu euro za 2 000 dávek. Infrastruktura pro hromadnou výrobu neexistovala. V té době jsme prostě nevěděli, jak lze přesně škálovat produkci, co přesně studie týkající se dávkování mRNA odhalí a jaké budou výrobní procesy a náklady. Také neexistovala „velká produkce,“ řekl Sahin pro Bild.

„Když jsme věděli, jak snížit náklady a určit cenová rozmezí, vytvořili jsme společně se společností Pfizer novou nabídku okamžitě – za necelé tři týdny. Byl vypočítán cenový model pro všechny průmyslové země a odpovídající velká množství objednávek“.

Zakladatel společnosti Biontech pokračuje:

„Ceny se pohybovaly od 30 do 15 euro, v závislosti na množství objednávky. 22. července jsme podepsali americkou smlouvu na základě nových parametrů, ze kterých byla jasná cena 19,50 dolarů. Poté tento cenový model obdržely všechny průmyslově vyspělé země.“

Na otázku, zda se v politické hře cítí jako hromosvod, Sahin odpovědě: „

To, co zde děláme, se nikdy v lékařské historii nedělalo. Náš tým na tom nepřetržitě pracuje už rok. To je mamutí úkol pro všechny zúčastněné – chceme hledat řešení, místo abychom mluvili o starých problémech.“

S jakými částkami se zde obchoduje? Pro dosažení vakcinace 60% obyvatel v Německu bude zaplaceno necelých 2 miliardy euro.

„Ale každý rok za to dostanete zaplaceno pane Sahine. Kdy vrátíte zpět dotaci daňovému poplatníkovi?“ končí rozhovor.

Zdroj: pz.cz, journalistenwatch.com