Osobní letadlo Boeing 737-800, které havarovalo 8. ledna poblíž Teheránu, bylo omylem sestřeleno v důsledku „lidské chyby“. To je uvedeno v prohlášení generálního štábu ozbrojených sil Íránu. (Foto: Twitter)

„V důsledku lidské chyby a náhodou bylo toto letadlo sestřeleno,” praví se v prohlášení, které zveřejnila státní televizní a rozhlasová společnost IRIB.

V generálním štábu dodali, že sestřelili letadlo, protože se přiblížilo k důležitému vojenskému objektu. Jak se poznamenává v prohlášení, došlo k tomu „za podmínek zvýšené bojové pohotovosti“ spojené s možnou reakcí USA na raketové útoky na americké základny v Iráku.

Íránský prezident Hassan Rúhání nařídil učinit nezbytná opatření pro kompenzaci za sestřelené letadlo. Kromě toho íránský lídr prohlásil, že Teherán bude katastrofu nadále vyšetřovat.

„Vyšetřování bude pokračovat za účelem stíhání podle zákona, a pro určení příčiny této velké tragédie a neodpustitelné chyby,” uvedl Rúhání ve svém prohlášení na Twitteru.

​Politik také uvedl, že je třeba odstranit nedostatky íránského systému protivzdušné obrany.

Ze své strany íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf na Twitteru napsal, že ke katastrofě vedla „lidská chyba během krize vyvolané americkým nezodpovědným jednáním“.

​Zaríf se rovněž omluvil a vyjádřil soustrast rodinám osob zabitých při havárii letadla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina očekává od Íránu plné uznání viny, oficiální omluvu, potrestání vinných a úhradu kompenzací.