V Ankaře obviňují země EU ze snahy nechat Turecko osamocené s problémem zajatých teroristů. Pokud turecké úřady splní hrozbu, do Evropy se může vrátit až 800 bojovníků IS.

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu prohlásil, že považuje za nepřijatelné stanovisko evropských zemí, které nijak nereagují na situaci se zajatými bojovníky Islámského státu* na severu Sýrie, uvádí agentura Reuters.

Podle ministrových slov se v Evropě rozhodli, že Turecko musí samo zvládnout tento problém. „Je to prostě nepřijatelné a nezodpovědné,“ řekl Soylu a slíbil, že bude posílat bojovníky IS do jejich rodných zemí.

Tábory zajatých stoupenců IS se nacházely na území, které bylo do 9. října pod kontrolou syrských Kurdů. Po zahájení operace Pramen míru vznikly obavy, že vojenské akce povedou k hromadnému úprku bojovníků. V Ankaře však prohlásili, že kontrolují situaci.

Už v únoru Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo země Evropy, Blízkého východu a severní Afriky, aby vyzvedly své občany ze zajateckých táborů a soudily je ve vlasti.

Celkem se nachází na severu Sýrie asi 2 tisíce cizinců zajatých během bojů s IS. Předpokládá se, že je mezi nimi kolem 800 Evropanů.

Devátého října prezident USA Donald Trump prohlásil, že se Američanům podařilo vyvézt ze Sýrie dva zajatce, o nichž prohlásil, že jsou „nejhorší z nejhorších“. Jde o Brity Alexandera Kotiho a aš-Shafi-Elshayhe, kteří vykonávali popravy a prováděli mučení.