„Navrhnete, aby Stanislav Grospič za své výroky skončil v čele mandátového a imunitního výboru?" Tak nějak se zeptal poslance ODS Zbyňka Stanjury moderátor Václav Moravec na něco, o čem se do té doby v Otázkách Václava Moravce nehovořilo. A pak že ČT nedělá politiku v této zemi. (Foto: ilustrační, archiv)

Václav Moravec poté zaútočil na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, kterého nenechal domluvit, když se místopředseda Sněmovny snažil vysvětlit, že KSČM projedná ve stranických orgánech, zda bylo vhodné prohlášení místopředsedy komunistů Stanislava Grospiče o tom, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod.

Politicky údajně vyvážený moderátor Václav Moravec se dočkal  odpovědi na svůj záměr odvolat Grospiče ze sněmovních funkcí až od předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury. Ten oznámil, že Grospičova slova jsou skandální, byť z jeho strany nijak překvapivá. Podle poslance ODS by měl Grospič skončit v čele mandátového a imunitního výboru.

Vojtěchovi Filipovi, který byl neustále přerušovaný moderátorem, se podařilo ještě říci, že nepovažuje Grospičova slova za něco, kvůli čemu by ho měl ostrakizovat. Připustil však, že i dopravní nehody, které Grospič považuje za příčinu největšího počtu obětí na obou stranách v srpnu 1968, by se nestaly, pokud by po Československu nejezdili vojáci,

I tak  v úterý 29. října 2019 budou podle Filipa  komunisté probírat, jaký dopad mohou Grospičova slova mít a zda byla vhodná.

„Nikomu neberu právo na jeho názor.. Protože jsem ve veřejnoprávní televizi a pořadu, tak já tady nebudu Grospičovi nic vzkazovat. Nezlobte se, neudělám to,“ prohlásil Vojtěch Filip.

Šéf komunistů připomněl stanovisko strany k srpnu 1968, na kterém v roce 1998 spolupracoval. V dokumentu se hovoří o postupu vojsk Varšavské smlouvy jako o „násilném zásahu“. „Tento nedemokratický krok doslova šokoval většinu občanů Česka, včetně mnoha tehdejších členů KSČ. Násilný vstup vojsk posloužil spíše ku prospěchu zemí kapitalistické orientace,“ píše se ve stanovisku KSČM.

Česká televize ve zprávě ke svému pořadu, ve kterém se probíraly názory Stanislava Grospiče řečené zase v rozhlasovém pořadu, uvedla, že podle nových historických údajů v roce 1968 zemřelo v Československu v souvislosti s invazí vojsk Varšanské smlouvy 137 lidí.

Pokud jste v neděli 27. října 2019 pořad plný Moravcových otázek sledovali celý, tak jste si mohli všimnout, že v diskusi zanikla poznámka Vojtěcha Filipa, že předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala nedávno navštívil a podpořil starostu pražské městské části Novotného, který je takový občanský demokrat, že by klidně zavraždil komunistického poslance Ondráčka. 

Zdroj: pz.cz