Plán na vystěhování civilistů z uprchlického tábora Rukbán v Sýrii byl zmařen kvůli tomu, že Spojené státy nesplnily své závazky. Vyplývá to ze společného prohlášení meziresortních koordinačních štábů Ruské federace a Sýrie. (Foto: Wikimedia)

Podle náčelníka Národního centra řízení obrany Ruské federace Michaila Mizinceva a ministra městské správy a ekologie Sýrie Husseina Makhloufa, se v současné době podařilo zachránit a vrátit zpět do svých domovů jen polovinu obyvatel tohoto „tábora smrti“.

Z tábora se do svého bydliště vrátilo asi 18 tisíc Syřanů, přičemž „byl tento proces realizován jen díky úsilí Sýrie a Ruska“.

Pro definitivní vyřešení problému uprchlického tábora podpořila syrská vláda operativní plán OSN na vystěhování zbývajících obyvatel Rukbánu.

Praktická část operativního plánu předpokládala odvedení Syřanů ve skupinách po 2 až 2,5 tisíce lidech, a to v pětidenních cyklech, až do definitivního vystěhování všech civilistů, kteří chtěli tábor opustit.

„Avšak v důsledku neplnění závazků ze strany Spojených států byla realizace této etapy zmařena. Dne 29. září jsme na kontrolním stanovišti Džleb místo více než dvou tisíců syrských občanů v rámci plánované evakuace z tábora Rukbán zaznamenali pouhých 336 lidí,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Podle svědectví civilistů, kterým se podařilo z tábora dostat, jeho takzvaná „administrativa“, ve skutečnosti příslušníci gangů kontrolovaných USA, brání odchodu uprchlíků z tábora, a dokonce jim i vyhrožují smrtí.

Uvádí se také, že ti Syřané, kterým se přece jen podařilo z tábora dostat, museli stejně jako dříve zaplatit teroristům za své propuštění velké částky.

Úřady Ruska a Sýrie tak v souvislosti s tím odsoudily „pokrytecký přístup americké strany“ k řešení problému uprchlíků v Sýrii.

„USA se na jedné straně cynicky dohodly na operativním plánu OSN a poskytly jisté záruky bezpečnosti pracovníkům OSN a Syrskému arabskému červenému půlměsíci na hranicích 55kilometrové zóny Al-Tanf, včetně tábora Rukbán. Zároveň však fakticky nepodnikly žádná opatření k plnění svých závazků,“ podotýkají dané štáby.

Zdroj: snews.com