Nejnovější ruské protivzdušné obranné raketové systémy S-500 „Prometheus“ překonají účinnost jakéhokoli moderního systému protivzdušné obrany, píše čínská publikace Sina. (Foto: ZeroHedge)

Poznamenává, že vzhledem ke svým vlastnostem nahradí nový systém protivzdušné obrany S-400 jako nejpokročilejší protibalistický raketový systém v Rusku.

Autor článku připomněl, že někteří připisují schopnost S-500 sestřelit meteority.

V roce 2013 tak v blízkosti Čeljabinska spadl meteorit o průměru asi 20 metrů a explodoval.

V důsledku incidentu bylo zraněno více než tisíc lidí. Vědci zjistili, že meteorit prošel atmosférou rychlostí 67 600 kilometrů za hodinu.

„Ale v ruských sociálních sítích byl tento incident nazýván „zázrakem práce S-500“, protože, jak se tvrdí, v té době byly prováděny testy nového systému protivzdušné obrany S-500, které tento meteorit zachytily a úspěšně jej zničily, díky čemuž země žádným způsobem neutrpěla,“ poznamenal novinář (tuto verzi však nikdo z oficiálních ruských představitelů nepotvrdil – pozn. red.).

Výroba S-500 začala v červnu. Podle generálního ředitele Rostechu Sergeje Čemezova nebude Rusko prodávat komplexy „za žádné peníze“, ale připravuj se primárně pro armádu.

Poloměr dosahu S-500 „Prometheus“ je 600 kilometrů. Systém bude schopen detekovat a současně zasáhnout až deset balistických nadzvukových cílů létících rychlostí až sedm kilometrů za sekundu. Bude také schopen zasáhnout hlavice nadzvukových raket.

Co se týče charakteristik, S-500 výrazně převýší systém protivzdušné obrany S-400, který je nyní v provozu, stejně jako jeho amerického konkurenta Patriot Advanced Capability-3.

Západní odborníci vyslovili obavu, že ruský nejnovější protiraketový systém může zasáhnout i vojenské satelity, které obvykle létají na nízkém orbitu.