Dva američtí senátoři Ron Johnson a Chris Murphy kritizovali ruské úřady za znemožnění cesty do Moskvy. (Foto: Wikimedia)

Podle politiků jim byla odepřena víza. Podle ruského velvyslanectví ve Spojených státech však zákonodárci o víza ani nepožádali.

Rusko „odmítlo udělit víza“ dvěma americkým senátorům, kteří plánovali zemi navštívit. Zákonodárci byli kvůli tomuto „neobvyklému zádrheli“ nuceni zrušit plánovanou cestu do Moskvy.

Podle publikace senátoři – republikán z Wisconsinu Ron Johnson a connecticutský demokrat Chris Murphy – odsoudili rozhodnutí Kremlu a označili jej za „kontraproduktivní“ a „malicherný“.

„Ruské úřady se ještě více izolují blokováním naší návštěvy. Je to potenciálně nebezpečný okamžik pro křehké vztahy mezi oběma zeměmi. A je politováníhodné, že Rusko nemá zájem o dialog,“ řekl Murphy.

Johnson označil krok Moskvy za „drobnou urážku“ a připustil, že počítal s „přímým dialogem s ruskými poslanci“, který by mohl pomoci posílit vztahy Washingtonu s Moskvou. Putinova vláda místo toho řekla, že „se rozhodla hrát diplomatickou hru s tímto upřímným pocitem“ a odepřela mu vstup do Ruska.

Mezitím třetí senátor Mike Lee z Utahu, který plánoval cestu, obdržel vízum a má v úmyslu odjet do Moskvy. Jak vysvětlil jeho mluvčí, zatím je známo, že se politik sejde s americkým velvyslancem v Rusku Johnem Huntsmanem.

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu vydalo prohlášení kritizující Johnsona. Zástupci diplomacie nazvali zákonodárce „rusofobem“ a uvedli, že si žádost o vízum nepodal.

„Bezdůvodná obvinění senátora Johnsona proti Rusku nenechávají žádných pochyb – je připraven ne na dialog, ale na konfrontaci," uvedlo ruské velvyslanectví ve Spojených státech. Podle jeho zástupců se tento komentář vztahuje i na Murphyho. Zároveň podle publikace velvyslanectví ve svém tweetu „naznačilo“, že odmítnutí udělit víza je „pomsta za americké sankce proti ruským poslancům“.

Bývalý velvyslanec USA v Rusku Michael McFaul řekl, že americkým zákonodárcům jsou víza zřídka kdy odepřena. „To je mimořádně neobvyklé a já bych dokonce řekl, urážlivé," řekl (bylo by divné pokud by si McFalu nepřihřál svoji polívku, protože mu Rusko rovněž odmítlo vydat vízum, a který neustále vyzývá pěkně vést dialog s Ruskem z pozice síly, tak jako další "kamarádce" Moskvy Victorii Nulandové, která se proslavila jako svačinářka na "Majdanu" – pozn. red.).

McFaul si vzpomněl na podobný incident. V roce 2017 ruské úřady zakázaly návštěvě senátorky Jeanne Shanenové. Kreml „zablokoval“ její návštěvu poté, co Kongres schválil zákon zpřísňující sankce proti Rusku.

V roce 2015 Rusko navíc uložilo sankce proti „vášnivému kritikovi Putina“ senátorovi Johnovi McCainovi a několika dalším vysokým americkým úředníkům. Je zřejmé, že to byla „pomsta za omezení, která Obamova vláda uvalila na ruské představitele“, uvedl USA Today.

McFaul tvrdil, že nechápe přesně, čím Murphy a Johnson vyvolali „hněv“ Ruska (naprosto přehrávaná nechápavost zuřivého rusofobního amerického politika - pozn. red.). Podle bývalého velvyslance však tato situace dobře ilustruje skutečnost, že „Putin nemá zájem obnovit vztahy se Spojenými státy“.

Johnson, Murphy a Lee zasedají ve Výboru pro zahraniční věci Senátu. Všichni hlasovali pro zákon o sankcích proti Rusku, upozornil USA Today.

V Rusku se prý zákonodárci chtěli setkat s vládními činiteli a občanskými aktivisty, ačkoli jejich akční plán nebyl dokončen. Murphyho mluvčí řekla, že její šéf nyní hodlá odjet do Berlína a poté se připojit k Johnsonovi a navštíví Srbsko, Kosovo a Ukrajinu.

Je třeba připomenout, že americkou praxí od roku 2014 je běžně odmítnutí poskytnou víza ruským činitelům a poslancům, a že na vytváření amerických „černých seznamů“ reagovala ruská strana až se zpožděním.

Navíc je očividně pro americké kongresmany nepochopitelné, že si je nějaká země dovolí odmítnout, ačkoli pravidelně –  zejména Rusko – neustále kritizují, urážejí a aktivně podporují sankce proti této zemi, jakoby se jednalo o jakousi „běžnou věc“, která podporuje dialog s Moskvou. Dalo by se konstatovat, že právě tento postoj amerických zákonodárců a jejich údiv je tak trochu urážející, stejně tak jako tvrzení, že reciproční opatření z ruské strany je jen „mstou“. A mimochodem, seznam Rusů, kteří nedostali americké vízum, by přesáhl možnosti této stránky.

Zdroj: pz.czusatoday.com