Desítky těl byly nalezeny ve Středozemním moři den po ztroskotání lodi. To způsobilo smrt až 150 migrantů. Záchranáři z Červeného půlměsíce v pátek údajně objevili 62 těl u libyjského pobřežního města Khoms. (Foto: Youtube)

Svědci popsali hororové scény na moři, které úředník OSN označil za letos zatím „nejhorší tragédii ve Středomoří“.

Rybáři řekli agentuře AFP, že viděli těla, když se brodili troskami a hledali pozůstalé: „Na hladině vody, kde se potopila loď, se vznášela těla.“

Jeden přeživší, Abdallah Osman, sdělil, že loď, která plula nebezpečnou cestou z Libye, se začala naplňovat vodou asi 90 minut poté, co ve středu večer vyrazila na moře. Pak se její motor poškodil.

Během následujících šesti hodin se muži, ženy a děti utopili.

„Krátce po úsvitu vyšli rybáři se svými malými čluny a začali nás brát na břeh, po pěti… To pokračovalo až do devíti ráno,“ řekl svědek AFP.

Asi v 10:30 dorazila Anne-Cecilia Kjaer, manažerka zdravotních sester v Médecins Sans Frontières (MSF), na vojenskou základnu v Khoms v Libyi, kde se přeživší zotavovali.

Kjaer řekla, že lidé z lodi pocházejí z Eritrei, Súdánu, Egypta a Bangladéše.

Přeživší řekli zdravotnickým pracovníkům, že ve středu večer při západu slunce opustili libyjské pobřeží „pravděpodobně na palubě tří člunů uvázaných k sobě“.

Jak pokračovali v cestě k pobřeží, loď se začala naplňovat vodou. „Většina dětí neuměla plavat a dokonce i ti, kteří mohli plavat, se kvůli únavě utopili,“ řekla Kjaer.

Čtvrteční událost je považována za nejtragičtější pokus o překonání Středozemního moře se 150 mrtvými. Nebezpečné přechody ze severní Afriky na evropské břehy vyvrcholily po povstáních 2011 na Středním východě.