Situace v Sýrii dosáhla přelomového okamžiku a dramatická eskalace války se zdá být na spadnutí. Podívejme se opět, jak jsme se do tohoto bodu dostali. Během první fáze operace nebyly syrské ozbrojené síly schopny dosáhnout okamžitého strategického úspěchu. To není tak překvapivé. Je důležité zde mít na paměti, že během prvních týdnů operace Rusko neposkytovalo Syřanům blízkou vzdušnou podporu. Místo toho systematicky degradovalo celou infrastrukturu Daesh (poznámka: za „Daesh“ považuji „všechny“ teroristy v Sýrii), včetně velitelských stanovišť, komunikačních uzlů, palivových skladů, muničních skladů, zásobovacích tras atd.


To byla důležitá práce, ale neměla bezprostřední dopad na syrskou armádu. Pak Rusové začali se dvěma důležitými úkoly: zatlačit Daesh v provincii Latakia a napadnout ilegální trasu obchodování s ropou mezi Daesh a Tureckem. První cíl byl potřebný pro ochranu ruských jednotek a druhý měl zasáhnout finance Daesh. Pak Rusové přistoupili k poskytování vzdušné podpory. Nejen to, ale Rusové se aktivně zapojili do pozemních operací.

Druhá fáze byla zahajována postupně, bez velkých fanfár, ale pro situaci na zemi to znamenalo hodně: Rusové a Syřané začali úzce spolupracovat a brzy zdokonalili svoji spolupráci na kvalitativně novou úroveň, což umožnilo syrským velitelům používat ruskou palebnou sílu s velkou účinností. Dále Rusové začali poskytovat Syřanům moderní vybavení, včetně tanků T-90, moderních dělostřeleckých systémů, protibaterijních radarů, nočního vidění atd. Nakonec, podle různých ruských zpráv, byly ruské týmy zvláštních operací (většinou Čečenci) poslány do klíčových míst, včetně do hlubokého týlu Daesh. V důsledku toho syrská armáda poprvé přešla od dosahování taktických vítězství k operačním vítězstvím: poprvé Syřané začali osvobozovat klíčová města strategického významu.

Pak Rusové použili proti Daesh fantasticky intenzivní palebnou sílu v klíčových sektorech fronty. V severním Homs Rusové bombardovali sektor po 36 hodin v kuse. Podle posledních informací ruského ministerstva obrany jen mezi 4. až 11. únorem provedla ruská vzdušná skupina v Syrské arabské republice 510 bojových náletů a zasáhla 1,888 teroristických cílů. Takovéto strašidelné ostřelování přineslo očekávaný účinek a syrská armáda začala pomalu postupovat podél turecko-syrské hranice, a zároveň ohrožovala síly Daesh stále se nacházející v severní části Aleppa. Tím hrozilo, že Rusové a Syřané odstřihnou životně důležitou zásobovací trasu spojující Daesh s Tureckem. Podle ruských zdrojů byly síly Daesh tak demoralizovány, že nutily místní lidi utíkat k turecké hranici a pokusily se ukrýt v tomto proudu vyhnaných lidí.

Toto strategické ruské a syrské vítězství znamenalo, že všechny země podporující Daesh, včetně Turecka, Saúdské Arábie a USA, čelily naprostému kolapsu své snahy svrhnout Assada a rozbít Sýrii a přeměnit ji na „Džihádistán“. Američané to nemohli připustit, samozřejmě, a co se týká Saudů, tak jejich výhrůžky invazí do Sýrie byly dosti směšné. Takže hlavní role zbyla na Erdogana, který byl více než šťastný, že může poskytnout Západu dalšího maniakálního spojence ochotného jednat naprosto nezodpovědně, jen aby upřel „druhé straně“ cokoliv vypadající jako vítězství.

Zdá se, že Erdogan zvažuje dvě možnosti. První je pozemní operace v Sýrii s cílem obnovit zásobovací trasy Daesh a zabránit syrské armádě ovládnout hranici. Zde je dobrá ilustrace toho (SouthFront video), jak by to vypadalo: