Tým vědců z Dánska, Norska a Německa dospěl k závěru, že přibližně 10 % lidí mají takzvané předsmrtní pocity, nebo zkušenosti. Zpráva pro tisk byla uveřejněna na portálu MedicalXpress. (Foto: Pixabay)

Například 87 % účastníků průzkumu uvedlo, že měli zkreslené vnímání času, 65 % cítilo, že se jim zvýšila rychlost myšlení, 63 % mělo prudké zostření citů. Dalších 53 % dobrovolníků zažilo iluzi vystoupení z vlastního těla. 

Někteří také sdělili, že cítili nadpřirozený klid, slyšeli zpívat anděly a viděli světlo na konci tunelu. Další populární odpovědí byl pocit cizí přítomnosti před spánkem. 

Tyto předsmrtné pocity jsou také vlastní lidem, kteří jsou v bezprostředním nebezpečí a těm, kteří zažili nedávno letecké neštěstí nebo se málem utopili. 

Výzkumu se zúčastnilo 1 034 lidí z 35 zemí.

Dříve vědci z Královské univerzity v Londýně odhalili předčasné příznaky nevyléčitelné nemoci. Uvádí se, že příznakem nezvratných neurodegenerativních procesů, které jsou způsobeny Parkinsonovou chorobou, může být spotřebování serotoninu.

Změny v serotoninovém systému mohou začít zhruba patnáct až dvacet let před vypuknutím motorických a jiných symptomů, které se vyskytují v počátečním stádiu Parkinsonovy choroby a časem se zhoršují.

Vědci zjistili změny v serotoninovém systému, který ovlivňuje náladu člověka, jeho spánek a motorickou funkci. Rovněž výzkumníci dospěli k závěru, že by jejich objev mohl vést k vytvoření nových způsobů diagnostiky tohoto onemocnění a jeho léčby.

Zdroj:  medicalxpress.com