Pentagon se rozhodl odložit hromadnou výrobu stíhacích letounů F-35. Informoval o tom Bloomberg ve svém článku. (Foto: Wikipedia)

Uvádí se, že důvodem takového kroku se staly neuskutečněné zkoušky bojového letounu, které byly původně naplánovány na prosinec. Nicméně, ke schválení hromadné výroby, která bude stát přibližně 398 miliard dolarů, by mělo dojít do března roku 2021.

Připomeňme, že testování stíhaček F-35, které by simulovalo podmínky boje, se odkládá již od roku 2017. Tisková mluvčí zástupce šéfa Pentagonu Jessica Maxwellová však uvedla, že zkoušky byly tentokrát odloženy kvůli technickým problémům a také kvůli pandemii covidu-19.

Ke stanovení nového data zkoušek stíhaček bude zapotřebí provést ještě jednu expertizu. Analytici Bloombergu se přitom domnívají, že týmu nového prezidenta Joea Bidena se všechny nezbytné materiály, které následně rozhodnou o osudu výroby stíhaček F-35, dostanou do rukou během několika měsíců.

Avšak specialisté upozorňují, že po testování jsou zapotřebí ještě dva či tři měsíce pro závěrečnou analýzu všech údajů, které pak budou v podobě zprávy předány Pentagonu a Kongresu USA ke schválení.

Rozhodnutí povolit hromadnou výrobu bude „razítkem“ ministerstva obrany, potvrzujícím americkým daňovým poplatníkům a zahraničním zákazníkům, že bojový stíhací letoun byl otestován a prokázal svou účinnost proti největším hrozbám, stejně jako to, že je schopen zasáhnout všechny cíle.

Robert Behler, šéf operativních zkoušek ministerstva obrany, ve své nejnovější výroční zprávě, která má být zveřejněna v lednu, uvádí, že jeden měsíc testování by měl proběhnout v polovině nebo ke konci roku 2021.

Nehledě na odložení konečného rozhodnutí o osudu F-35 bude jejich výroba pokračovat v pomalejším tempu podle prvního scénáře.

Zmiňme, že více než 600 z potenciálních 3 200 stíhacích letounů se již využívá v letectvu a námořní pěchotě. Stále však není známo, jak se stíhačky osvědčí proti ruským a čínských strojům protivzdušné obrany a nejnovějším letadlům.

Zdroj:  bloomberg.com