Ředitel syrské sítě pro lidská práva Ahmad Kazem oznámil, že ozbrojenci teroristické skupiny Džebhat An-Nusra* připravují zaminovaná auta a rakety Grad a Slon (syrské výroby), které budou vybavené jedovatými látkami. Tyto zbraně mají být použity v obytných čtvrtích Aleppa a na pozice syrské armády.

„Teroristé Džebhat An-Nusra* připravují zaminované vozy s náložemi naplněnými chlorem, bílým fosforem a fosfáty, které jsou zakázané mezinárodní úmluvou, stejně jako rakety Grad a Slon s hlavicemi vybavenými jedovatými látkami, k útoku na obytné oblasti klidného města. Podle našich údajů teroristé tyto zbraně plánují použít ve čtvrtích Nového Aleppa na jihozápadě a na severu města,“ uvedl Kazem.

Podle aktivistů za lidská práva teroristé vytvořili skladiště s toxickými látkami v obci Al-Mansur, která leží 10 kilometrů západně od Aleppa.

„Sklad je v restauraci, kde se zastavují ozbrojenci všech teroristických skupin. Tato restaurace se nachází v blízkosti kontrolního bodu na kruhovém objezdu As-Salam. Asi kilometr od kontrolního stanoviště. Toto místo je také považováno za jednu ze zásobovacích tras zdravotnických potřeb v regionu Al-Mansur,“ dodal Kazem.

Další série toxických látek byla podle zdrojů přivezena do skladu potravin. „Teroristé přivezli tyto látky 21. května ráno, kolem 4:30. V příštích dnech je naplánován útok na klidné město,“ řekl Kazem.

„Teroristé mají v úmyslu použít jedovaté látky ve sporných oblastech (výše uvedených čtvrtích), aby obvinili syrskou armádu z chemického útoku. To má přinutit armádu k zastavení vojenské operace, která byla nedávno zahájena, což zase poskytne militantům příležitost přeskupit se a připravit se na útoky na syrskou armádu,“ dodal.

17. května ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že teroristická skupina Fronta an-Nusrá* se v Sýrii chystala k falešné provokaci v provincii Idlib, aby obvinila ruské vzdušné síly z údajného napadení civilistů chemickými zbraněmi. Ozbrojenci plánovali natočení otravy civilistů u fragmentů ruské munice, aby následně zveřejnili záběry na sociálních sítích a v západních médiích, sdělili v armádě.   

Americké ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že syrské úřady údajně mohly použít chemické zbraně v provincii Idlib a znovu varovaly syrské orgány, že reakce bude okamžitá a následná, pokud chemické zbraně budou použity.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že USA se spoléhají na neověřené zdroje, včetně zdrojů teroristických skupin. Syrské ministerstvo zahraničí popíralo informace o chemickém útoku.