První případ alergické reakce na vakcínu proti koronaviru od společnosti Moderna byl zaznamenán u zdravotníka s alergií na korýše, oznámila televizní stanice CNN. (Foto: Wikimedia)

„Poté, co jsem dostal vakcínu, pocítil jsem tachykardii, ale myslel jsem si, že je to možná kvůli znepokojení – měl jsem strach, protože jsem se dozvěděl o reakcích na (vakcínu společnosti, pozn. red.) Pfizer, a to zejména mezi lidmi, kteří mají stejně jako já alergii na korýše,“ řekl v rozhovoru pro televizní stanici lékař Hossein Sadrzadeh, který měl alergickou reakci.

Podle jeho slov pocítil šest nebo sedm minut po aplikaci vakcíny v krku a na jazyku „štípání a strnutí“, což se podobalo jeho reakci na korýše. Kromě toho mu poklesl krevní tlak. Lékař si dal injekci přípravku EpiPen, který se používá při životu nebezpečných alergických reakcích, a poslali ho na resuscitační oddělení.

O čtyři hodiny později byl z nemocnice propuštěn.

Oficiální mluvčí společnosti Moderna Ray Jordan CNN oznámil, že „Moderna nemůže tento incident potvrdit“. Přitom podle jeho slov dostala společnost prostřednictvím vnitřního informačního systému zprávu o potenciálním vedlejším účinku a provádí vyšetřování incidentu.

Vakcína vyvinutá americkou společností Pfizer a německou BioNTech byla schválena k neodkladnému použití v USA 11. prosince. Vakcinace začala minulý týden. Před týdnem byla také schválena vakcína proti koronaviru od společnosti Moderna.

Dříve bylo oznámeno, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zkoumá „kolem pěti“ případů vážných alergických reakcí u lidí, kteří dostali vakcínu proti koronaviru od společností Pfizer a BioNTech.

 

Zdroj:  cnn.com