Turecký ministr obrany Hulusi Akar se zúčastnil otevření společného centra velení plánované operace v Sýrii východně od Eufratu, v sobotu o tom informuje agentura Anadolu. (Foto: Wikimedia)

Dříve v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan informoval o záměru vyřešení syrské otázky „na poli“ až po municipálních volbách v zemi, které proběhnou 31. března. Prezident měl na mysli operaci proti kurdským jednotkám na severu Sýrie.

Ministr Akar v doprovodu velitelů vojsk prověřil vojenské jednotky, které jsou umístěny na hranici se Sýrií. Také okomentoval akce turecké armády na severu Iráku.

„Letectvo od rána útočí na objekty teroristů (v Turecku zakázané Strany kurdských pracujících) na severu Iráku. Operace tureckého letectva Lapa pokračuje podle plánu,“ oznámil ministr.

Erdogan dříve oznámil, že Ankara je připravena zahájit operaci východně od Eufratu a také v syrském Manbidži proti silám syrských Kurdů, pokud je odsud USA nevyvedou. Později oznámil, že se rozhodl odložit začátek vojenské operace v Sýrii po telefonním rozhovoru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zdroj:  arabnews.com