Tajemství Tunguského meteoritu má být brzy rozluštěné. Zaměstnanec moskevského Vernadského Geologického muzea Andrej Zlobin zveřejnil na webu předběžných vědeckých publikací (arXiv.org) fotografie kamení s otavenými okraji a domnělých úlomků kosmického tělesa. Ve svém článku dospěl geolog k závěru, že úlomky potvrzují fakt pádu komety v okolí řeky Tungusky v roce 1908. Mnozí experti, i když to nepopírají, ale mají za to, že závěry na základě „artefaktů“ jsou předčasné.

Ve svém článku Andrej Zlobin tvrdí, že při atmosférické explozi bolidu nedocházelo k prudkému zvýšení teploty na Zemi. K tomuto závěru dospěl po průzkumu letokruhů na řezech starých stromů. Na zemi se tedy kamení otavit nemohlo. Avšak autor píše, že již v roce 1988 našel v okolí pádu přes sto úlomků údajně kosmického tělesa. Některé byly otavené. Rozžhavily se zřejmě při hoření v atmosféře. Samotné těleso nebylo meteorit, ale ledová kometa. Tím se dá vysvětlit malý počet úlomků.

K mocné explozi v nebi došlo v okolí řeky Podkamennaja Tunguska v červnu 1908. První vědecká výprava přišla do tohoto těžce přístupného terénu pouze po 19 letech. Vědci spatřili povalený les v podobě kruhu o průměru 50 km. Avšak nepodařilo se najít ani úlomky meteoritu, ani kráter.