Proti stavbě nové letecké základny pro americká vojska na Okinawě hlasovalo 72,2 % účastníků referenda, které proběhlo v nejjižnější prefektuře Japonska, svědčí o tom v pondělí ráno zveřejněné výsledky sčítání hlasů. (Foto: Wikimedia)

Úřady Tokia  slíbily, že přesunou americkou základnu z hustě osídleného města Ginowan na sever ostrova Okinawa do malebné čtvrti obce Henoko, místo jejího přesunutí za hranice prefektury. Občané Okinawy hlasovali, aby vyjádřili, co si o celé záležitosti myslí. I když výsledky referenda nejsou právně závazné, o vůli národa byly informovány vlády Japonska a Spojených států.

Za výstavbu letiště a přesunutí základny Futenma Ozbrojených sil USA z Ginowanu do Henoko hlasovalo 19,1 % hlasujících, další 8,8 % se vyjádřilo, že neví.

Tím proti výstavbě letecké základny hlasovalo 434,2 tisíc lidí, 114,9 tisíc hlasujících vystoupilo za její přesun do Henoko, 52,6 tisíc lidí se nerozhodlo.

Okinawa tvoří pouze 0,6 % japonského území, ale je tam rozmístěno 74 % amerických vojenských objektů a přes polovinu Ozbrojených sil USA v Japonsku. Podle administrativy prefektury se na Okinawě nachází 25,8 tisíc amerických vojáků a 19 tisíc členů jejich rodin.