Jaká je aktuální situace v Černobylu? Žije zde několik obyvatel, kteří odmítli opustit své domovy, ale zdá se, že zvířata se tu cítí docela dobře. Najdete zde koně, psy, vlky, jeleny a dokonce i vzácného rysa. Vyvstává tedy otázka, co škodí zvířatům víc, radiace nebo činnost člověka?

Uzavřená zóna

Neštěstí se odehrálo ještě v roce 1986, přičemž bezprostředně po něm byla za nebezpečnou vyhlášena oblast v okruhu téměř 50 kilometrů. Dnes se za uzavřenou zónu považuje plocha o rozloze téměř 2 600 kilometrů čtverečních a i když se sem dosud odvážilo jen málo lidí, ve zvířecí říši to doslova vzkvétá.

Některým zvířatům se tu daří méně, jiným více. Například, oblast je plná toulavých psů, které jsou potomky domácích mazlíčků. Ty tu po sobě zanechali prchající obyvatelé, ale pejsci stále nejsou zvyklí na život bez člověka a stále se na něj spoléhají jako na zdroj potravy.

Dělníci, kteří sem chodí, se často s pejsky dělí o své obědy, ale jen málokdy se pes dožije více než čtyř let. Není však za to zodpovědná radiace ale spíše nelítostné období zimy.

Samozřejmě, netvrdíme, že radiace na zvířata žádný vliv nemá, i lidem, kteří sem chodí, se doporučuje na zvířata nesahat, protože jejich kožichy mohou stále nést stopy radiace. 

Černobyl však není plný jen toulavých psů, mnohým druhům se tu vysloveně daří a dokonce vznikl i nový ekosystém, a to už několik let po explozi. Skvělým příkladem je ohrožen kůň Převalský, jehož populace se od roku 1998 pořádně rozrostla, a to bez přičinění člověka.