Pokud Putin potřeboval záminku ke konečnému výpadu přes ukrajinskou hranici, tak ji dnes dostal poté, co bylo ohlášeno skoro 40 mrtvých pro-ruských protestujících v Oděse během konfrontace mezi pro-ruskými a pro-kyjevskými silami a pak v tom, co vypadá jako zrovna probíhající útok Ukrajinské národní gardy v zase dalším separatisty kontrolovaném městě na východní Ukrajině, v Kramatorsku. Podle RT Ukrajinská národní garda útočí ve východním městě Kramatorsk, i když také obnovuje svou speciální operaci ve Slavjansku, kde byli zabiti dva vojáci.


[quote align="center" color="#999999"]

„Útok začíná teď,“ řekl telefonicky RIA Novosti aktivista kramstorské sebeobrany. Další aktivista této zpravodajské agentuře řekl, že Národní garda zahájila palbu na síly sebeobrany.

V Kramatorsku byly desítky lidí zabity nebo zraněny, řekla doktorka RIA Novosti. Zdravotnice dodala, že boje se teď zastavily a všichni zranění byli odvezeni do nemocnic v Kramatorsku a Slavjansku. Nejméně dva cestou do nemocnice zemřeli, dodala.

Mezi tím ukrajinská vojska speciálních operací obnovila aktivitu v blízkém městě Slavjansk. Ústředí lidové sebeobrany je terčem palby sniperů, uvádí Itar-Tass. Přichází zprávy o zraněních mezi protestujícími.[/quote]

Pamatujte, že Putin dal velice jasně na srozuměnou, že všechno, co Kreml potřebuje, aby dostal zelenou pro operaci na Ukrajině, je záminka k „sebeobraně“ pro-ruských občanů, kteří jsou momentálně terčem útoků místních vojsk, což je cosi, co by nestranná Západní média označila za občanskou válku, kdyby to bylo na druhé straně stolu.

Takže jak vypadá jeviště operací, kdyby se do toho Rusko nakonec zapojilo?

Washington Post vydává novou mapu, která ukazuje za využití informací od Royal United Service Institute nedávné pohyby vojsk v tomto regionu. Tato grafika ilustruje, jak vojenská cvičení prováděná Ruskem zanechala velká soustředění vojsk na ukrajinské hranici. Rovněž to ukazuje vlastní vojenské pohyby na jejich hranicích s Ruskem a moldavskou enklávou pod dominancí Rusů – Transistrií.

Mohl by to být dlouhý víkend.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com