Archeologové otevřeli sarkofág, který byl objeven během vykopávek na hřbitově ze 4. století na ulici Gosposvetska v Lublani. Podle artefaktů, které se nacházejí uvnitř, odborníci zjistili, že v něm byla pohřbena představitelka šlechty. (Foto: MaE)

Římské osídlení s názvem Emona zde vzniklo v 1. století před naším letopočtem. Po 100 letech se stalo poměrně velkým městem na obchodní cestě z Jadranu do povodí Dunaje. Byly tam kamenné domy, vodovod a kanalizace. Ve 4. století se město stalo sídlem biskupa.

V této oblasti bylo nalezeno přes 350 hrobů. Většina z nich patřila nejvyšší vrstvě. O tom svědčí samotné sarkofágy, domácí předměty a šperky uvnitř. Vědci se domnívají, že po smrti si takové oběti mohou dovolit pouze velmi bohatí lidé.

V současné době je známo o dvou otevřených hrobech. V jednom z nich byla kostra dívky ve věku šesti let. Byla pohřbena v rakvi z bílého vápence, který těžili mimo město. Archeologové našli uvnitř zlatý náramek, několik prstenů a náhrdelník.

Ženu ve věku 30-40 let objevili vědci ve druhém sarkofágu. Vedle pozůstatků byla pečlivě položena unikátní číše s nápisem „Pij, abys žil".

Zdroj:  thehistoryblog.com