Ruska Maria Butinová přiznala vinu ze spiknutí za účelem poškození USA. U soudu potvrdila, že se spiknutí účastnila od začátku roku 2015 do začátku roku 2018.

Než byla Butinové položena otázka o přiznání viny, tak jí soudkyně Tanya S. Chutkan položila řadu otázek, aby se formálně přesvědčila, že obviněná je při smyslech a v dobrém zdravotním stavu, aby mohla přijmout rozhodnutí o přiznání viny.

„Chápete, že v případě přiznání viny můžete být deportována hned po vynesení rozsudku?" upřesnila soudkyně.

Na otázku Butinová odpověděla kladně, stejně jako na všechny ostatní otázky.

Takto Ruska udělala kompromisa odmítla soudní proces.

Na ruském ministerstvu zahraničí dříve oznámili, že Moskva podpoří jakékoliv rozhodnutí Butinové, které příjme, aby byla v USA osvobozena. Podle oficiální mluvčí ministerstva zahraničí Marie Zacharovové proces ohledně Butinové nemá nic společného s právem, je to podle ní politický tlak. Zdůraznila, že na Rusce provádí psychologické pokusy.

Obvinění Rusky

Ruska byla v USA zadržena v červenci 2018. Butinovou obviňují ze spiknutí za účelem práce agenta zahraniční vlády bez registrace na Ministerstvu spravedlnosti USA a také z přímé činnosti zahraničního agenta. Obvinění předpokládají, že Butinová se pokouela navazovat v USA kontakty za účelem prosazování rusko-amerických vztahů a za tímto účelem kontaktovala americké občany.

Advokát Rusky dříve oznámil, že nedělala nic nezákonného a její kontakty v USA jsou vysvětleny studiem na místní univerzitě na oboru mezinárodních vztahů. V soudních dokumentech advokáti označili Butinovou naivní studentkou, která známým vyprávěla o nutnosti zlepšit vztahy Ruska a USA, ale vůbec tuto myšlenku nechtěla prosazovat tajně jménem ruských oficiálních osob.

Zdroj:  washingtonpost.com