Pokud by lodě ukrajinského námořnictva zahájily odvetnou palbu během incidentu v Kerčském průlivu 25. listopadu, vyvolalo by to velkou agresi Ruska vůči Ukrajině. To na televizním kanálu Direkt prohlásil ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak.

Ministr označil námořníky za hrdiny. „Kdyby spustili palbu, myslím, že by bylo nepravděpodobné, že by tento televizní přenos dnes běžel, všechno by bylo jiné. Protože Rusko čekalo a připravovalo tuto provokaci," vysvětlil Poltorak.

„Jen vytrvalost ukrajinských námořníků zachránila situaci před rozsáhlou agresí," dodal.

25. listopadu ukrajinské vojenské lodě Berdjansk, Nikopol a Jany Kapu vpluly do dočasně uzavřených ruských vod a několik hodin tam vykonávaly nebezpečné manévry, přičemž nereagovaly na požadavky ruských člunů a lodí, které je doprovázely. Nakonec bylo přijato rozhodnutí o použití zbraní. Všechny tři lodě byly zadrženy. 24 námořníků bylo posláno do vazby po dobu dvou měsíců, byli převezeni do Moskvy.

Na Ukrajině byly akce Moskvy považovány za „akt vojenské agrese". Ve velkém počtu regionů země, které sousedí s Ruskem a Podněstří, byl vyhlášen vojenský stav. Dne 30. listopadu ukrajinská vláda omezila vstup na území země ruským mužům ve věku 16 až 60 let.