Ukrajina se pokusila zatáhnout Německo do války, prohlásil bývalý ministr zahraničí SRN Sigmar Gabriel v interview pro televizi N-TV.

„Myslím, že v žádném případě nesmíme dovolit Ukrajině, aby nás zatáhla do války, Ukrajina se o to pokoušela," okomentoval provokaci Kyjeva v Kerčském průlivu.

Gabriel má přitom za to, že Rusko, které bránilo své výsostné vody, „porušilo mezinárodní právo."

„Považuji za správné, že se německá kancléřka (Angela Merkelová —pozn. red.) snaží povzbudit strany k normálním vztahům. Bude to ale dost obtížné," dodal v rozhovoru pro N-TV.

25. listopadu vpluly tři ukrajinské vojenské lodě do výsostných vod RF v Kerčském průlivu, ignorovaly zákonitý požadavek FSB, aby se zastavily. Lodě byly v důsledku zadrženy, námořníci zatčeni za narušení státní hranice.

Prezident RF Vladimir Putin zdůraznil, že akce Ukrajiny jsou naplánovanou provokací, a obeznámil lídry G20 s postojem Moskvy v tomto incidentu.

Ruský prezident poznamenal, že v palubních denících měly zadržené lodě zapsaný úkol „nepozorovaně vplout do Kerčského průlivu." Západní lídři nedokázali namítnout nic proti argumentům předloženým na summitu G20 v Argentině.

Zdroj:  n-tv.de