Největší čínské společnosti elektronického obchodu stáhly z prodeje zboží italské značky Dolce & Gabbana. Tato společnost se dostala do skandálu kvůli reklamě módní přehlídky v Šanghaji. Foto: Instagram

Na zveřejněných videozáznamech jí čínská modelka hůlkami italské pokrmy: pizzu, špagety a cannoli, mužský hlas v pozadí jí radí, jak se dá tento nejednoduchý úkol zvládnout, přičemž to má dvojí smysl. Video vyvolalo hněvivou kritiku na adresu Dolce & Gabbana, společnost obvinili z rasismu a sexismu, show museli zrušit.

Vyhledávání podle značky Dolce & Gabbana na sítích Taobao, Tmall a JD má za následek zprávu „nic nebylo nalezeno".

Zrušení vztahů oznámila také celá řada známých čínských činitelů showbyznysu. Patří k nim zástupce Dolce & Gabbana v Číně. Mnohé čínské celebrity a modelingové agentury, jež se měly zúčastnit šanghajské show, zrušily svoji účast.

Situaci zhoršily komentáře k videu na Instagramu s urážkami na adresu Číny a Číňanů jménem spoluzakladatele společnosti Stefana Gabbany. Značka později sdělila, že její účet byl prolomen. Módní dům se omluvil za publikaci a zahájil vnitřní vyšetřování.