Čína vykonala úspěšné vypuštění nosné rakety Dlouhý pochod 3B se dvěma navigačními družicemi Beidou-3, čímž vlastně ukončila vývoj globální navigační sítě systému Beidou, sdělila Čínská vědeckotechnická kosmická a letecká korporace (CASC).

Vypuštění se konalo v pondělí v 2:07 místního času z kosmodromu Si-čchang v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny.

Družice, které dosáhly stanovené oběžné dráhy za tři hodiny, mají fungovat spolu s ostatními 17 družicemi série Beidou-3, jež byly vypuštěny dříve.

Tyto přístroje mají v globálním navigačním systému Beidou-3 číslo 42 a 43.

Čínská vláda za úkol vytyčila realizaci plánu 18+1 do konce roku — vypuštění družic projektu Beidou-3 na oběžnou dráhu. 18 družic má být dopraveno na střední oběžnou dráhu kolem Země a jedna na geostacionární dráhu.

„Čína naprosto úspěšně splnila úkol vytvoření globální navigační základní sítě systému Beidou. Je to klíčový krok v přechodu Beidou od domácího systému k mezinárodnímu. Do konce letošního roku začne tento systém fungovat a poskytovat základní navigační služby členským zemím a regionům projektu Jedno pásmo, jedna cesta," praví se ve zprávě.

Čína od roku 2018 plánuje zahájení poskytování základních navigačních služeb zemím podél nové Hedvábné stezky s pomocí národního navigačního systému.

Beidou je globální čínský navigační systém, který hodlá konkurovat americkému GPS a ruskému GLONASS. Do roku 2020 začne tento systém podle plánu poskytovat navigační služby po celém světě.

Zdroj:  everydayastronaut.com