Česká hlídka se stala terčem útoku v Afghánistánu, informují česká média s odvoláním na mluvčí generálního štábu Magdalenu Dvořákovou. Bylo zraněno pět vojáků, jeden z nich vážně. (ilustrační foto)

Česká hlídka se stala terčem útoku v Afghánistánu, informují česká média s odvoláním na mluvčí generálního štábu Magdalenu Dvořákovou. Bylo zraněno pět vojáků, jeden z nich vážně.

K přepadení došlo v 14:20 českého času. „Útok byl způsoben civilním vozidlem naloženým výbušninou, která byla iniciována v bezprostřední blízkosti vozidla patroly. Následkem výbuchu se obrněné vozidlo MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) převrátilo a bylo zraněno pět českých vojáků osádky," uvedla Dvořáková. „Čtyři vojáci V. B. (1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992) byli lehce zraněni a jeden voják D. K. (1983) byl zraněn těžce," dodala.

Vojáky ošetřili hned na místě a pak letecky přepravili do vojenské nemocnice na základně Bagrám. Tři z nich byli později z nemocnice propuštěni, vrátili se ke své jednotce, další zůstává na pozorování kvůli lehkému zranění. „Těžce raněný voják byl operován a nyní je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života," dodala Dvořáková.

Lidové noviny dnes napsaly, že české speciální síly zaútočily na spolupachatele srpnového atentátu, v jehož důsledku zahynuli tři čeští vojáci. Vedení armády ani ministerstvo obrany informace nepotvrdilo.

Zdroj: snews.com