Syrská arabská armáda (SAA) v součinnosti s domobranou Národních obranných sil (NDF) a palestinskou milicí „Liwaa Al-Quds“ rozdrtila militanty ISIS na západním okraji Ithriyah. To jí poskytuje přístup k opětovnému otevření silnice mezi Ithriyah a Salamiyah uvnitř provincie Hama. Nicméně tento úspěch nevypadá tak dobře uprostřed protiakcí ISIS v jiném sektoru. Militanti odřízli trasu podél dálnice Aleppo-Khanaser, která vede do provincie Aleppo. Potud, pokud bude mít ISIS kontrolu nad touto silnicí, nejsou po ní možné dodávky syrské vlády.


SAA a její spojenci od sobotního rána pokračovali ve svých operacích v Jabal Al-Akrad s útoky na obranné pozice Al-Nusra na severní ose Kataf Al-Ghaddar. Kromě toho, že Speciální síly Syrské arabské armády zabraly Kataf Al-Ghaddar, tak postupovaly dovnitř strategického velkoměsta Salma, když teroristům sebraly několik domovních bloků a návrší.

Okolí Salmy se stalo primárním cílem Ruského letectva, a to kvůli jeho blízkosti k baště teroristů Jisr Al-Shughour. Kromě toho Ruské letectvo pokračovalo v bombardování cílů ISIS v provincii Al-Raqqa.

Při střetech v severní části provincie Hama byl 22. října zabit další vrcholný velitel Íránských islámských revolučních gard (IRGC) brigádní generál Reza Khavari. Podle potvrzených zpráv Jižní fronty se v těchto dnech mučedníky stalo i 7 dalších členů IRGC převážně z jednotek Ansar.

Rusko pokračuje v diplomatickém úsilí o zřízení široké koalice zaměřené na vedení antiteroristických operací v Sýrii a v Iráku místo pokusů o svrhávání Assada pomocí podpory militantních organizací v tomto regionu. 23. října se dohodlo Rusko s Jordánskem na zřízení koordinačního střediska v Ammánu. Tohoto střediska bude použito ke sdílení informací o protiteroristických operacích. Rusko, Írán, Irák a Sýrie už mají v Bagdádu sídlící středisko používané k tomu samému účelu.

Tyto aktivity asi těžko narazí na společnou strategii US vedených mocností a regionálních elit. Západní média, mozkové trusty a experti na jednu stranu argumentují, že Rusko nebojuje s ISIS. Na druhou stranu ty samé mozkové trusty a experti věří, že by Islamistický stát bez přímého ruského vojenského zapojení měl všechny šance do konce roku 2015 syrské síly položit na lopatky.

V takovém případě by ISIS zahájil útoky západně od Palmyry proti Letišti T4 a proti městům Homs a Qusayr, přičemž Al Nusra a další tzv. „umírnění rebelové“ by postupovali do severní Latakie, do města Aleppo a na severní Damašek. ISIS by zasadila vládním silám smrtelnou ránu útokem jižně od Homsu.

A tak zřízení ruského letiště v Latakii v září 2015 tyto plány rozbilo, když „umírněným teroristům“ a ISIS znemožnilo postup podél Středosyrského koridoru. Nicméně vypadá to, že části Západních elit tento výsledek radost nedělá. Ti by dali přednost pohledu na Sýrii rozdělenou mezi militanty ISIS, Al Nusra a další teroristické skupiny.

Pentagon nicméně, aby na Středním východě znovu získal iniciativu, nabídl novou strategii. Jak už Jižní fronta předpovídala, bude k této strategii patřit koordinovaná ofenziva za účasti sil Sýrie a iráckých Kurdů spolu s Iráckou armádou a Íránem podporovanými šíitskými milicemi podporovanými US Letectvem. Očekává se, že US ministr obrany Ash Carter a další vedoucí činitelé tuto strategii Kongresu navrhnou příští týden.

Ještě vzpomeneme, že Irácké síly v úterý znovu dobyli město Baiji v provincii Saleheddin. Baiji leží asi 180 kilometrů jižně od velkoměsta Mosul, které v červnu 2014 připadlo militantům ISIS. Toto město, které je domovem největší irácké ropné rafinerie, bylo v posledních týdnech dějištěm zuřivých srážek mezi teroristy a provládními silami. Sem se bude nejspíš soustřeďovat i nadcházející US vedené vojenské úsilí.