Izraelští piloti věděli, že je má v hledáčku syrský komplex S-200, a pokud se neobrátili, znamená to, že záměrně provokovali ruský Il-20, prohlásil šéf výboru pro obranu Rady federace a bývalý velitel VKS Viktor Bondarev.

„Piloti mají v kokpitu letadla informace o tom, že jsou ozařováni, to znamená, že je sleduje protivzdušná obrana, ať funguje v detekčním režimu, doprovodném nebo v režimu spuštění. Izraelští letci museli vědět, že funguje S-200 vzdušné obrany Sýrie a měli obrátit letadla poté, co byli detekováni," řekl Bondarev.

Ale jelikož to neudělali, následuje závěr, že „záměrně šli do zóny zásahu a vystavili nebezpečí naše letadlo," zdůraznil senátor.
„Proto naše akce, které budou nyní vedeny k ochraně ruského vojenského kontingentu, jsou reakcí na jejich nepřátelské kroky," uvedl Bondarev.

Bondarev řekl, že jako pilot, který řídil protivzdušnou obranu v zemi, ví, co jsou zač komplexy S-300, které Rusko dodá Sýrii.

„Neútočíme na někoho, nikoho neohrozíme, ale nikomu nedoporučují se ocitnout v zóně zásahu těchto systémů protivzdušné obrany. Dovolovali jsme všechno na území Sýrie, když byl veden boj proti teroristům. Ale když začali jednat proti nám, musíme se bránit proti dalším nepřátelským krokům," zdůraznil.