Rozhodnutí soudu souvisí s fotografiemi, které předsedkyně Národního sdružení (dříve Národní fronta) sdílela na svém Twitteru. Jsou na nich vyobrazeny popravy, které páchají teroristé Islámského státu*.

Soud rozhodl, že Le Penová musí projít psychiatrickým vyšetřením, které má určit, zda je schopna porozumět prohlášením a poskytovat odpovědi na otázky. Odborníci mají mimo jiné určit, zda je z pohledu forenzní vědy nebezpečná.

Politička označila toto rozhodnutí soudu za absurdní: „Myslela jsem, že už jsem tím prošla. Ale zřejmě ne! Za kritiku hororů Daiš* na Twitteru, mě ‚právní systém‘ poslal na psychiatrickou analýzu. Jak daleko až zajdou?!"

Rozhodní soudu padlo dne 11. září, ale politička o tom napsala ve čtvrtek.

Na žádost francouzské prokuratury zbavilo Národní shromáždění v listopadu roku 2017 Le Penovou parlamentní imunity, a to kvůli jejím příspěvkům na Twitteru, které zveřejnila několik týdnů po teroristickém útoku v Paříži, k němuž došlo v listopadu roku 2015. Příspěvky zobrazují fotografie z poprav páchaných příslušníky Islámského státu* s popiskem „Daiš je tohle!". Mělo se jednat o reakci na prohlášení televizního moderátora, který přirovnal její stranu k IS*.

Le Penová čelí obvinění z šíření násilných zpráv, které podněcují k terorismu. Pokud ji soud uzná vinnou, hrozí jí až tři roky vězení a pokuta v hodnotě 75 tisíc eur.