Divize ruského námořnictva se vylodila na nevybaveném pobřeží Sýrie v rámci společného cvičení námořnictva a letectva ve Středozemním moři.

Ruští vojáci se museli zmocnit pobřežního nástupního prostoru imaginárního nepřítele v syrské provincii Latákie.

Nejdříve přistála na břehu z vrtulníků skupina vyzvědačů. Přímo v moři na lodích dorazila skupina obrany, a pak přistály na pobřeží hlavní síly. Přistály na obrněných transportérech na velkých přistávacích lodích.

Do vylodění bylo zapojeno 26 válečných lodí, včetně tří velkých přistávacích lodí, dvou minolovek, lodi Raptor a lodi palebné podpory. Letecká podpora pro námořní pěchotu byla vytvořena z 24 letadel námořnictva a ze Vzdušných a kosmických sil Ruska, včetně Ka-29, Mi-8 a Mi-24, Su-33 a Su-30SM.

Hlavní velitel ruského námořnictva Vladimír Korolev nazval přistání symbolickým. „Letos si připomínáme 50 let od prvního mořského vylodění, které bylo uspořádáno pátou eskadrou vojenského námořnictva (SSSR) zde, ve Středomoří, v roce 1968," řekl Korolev. Dodal také, že vojáci splnili své úkoly důstojně.

„Naši vojáci mají moderní zbraně a nástroje na vylodění, ale v minulosti i současnosti naše námořnictvo spojuje jedno motto: „Tam, kde jsme my, je vítězství," řekl velitel námořnictva.

Cvičení, které se konají od 1. do 8. září, byla první společné cvičení námořnictva a Vzdušných a kosmických sil Ruska ve Středozemním moři.