Čína napomenula Velkou Británii kvůli průchodu britské válečné lodi poblíž sporných Paracelských ostrovů v Jihočínském moři. Ve čtvrtek to na setkání oznámila oficiální mluvčí Ministerstva zahraničí Číny Chua Čchun-jing.

„Čína dala Velké Británii jasně najevo svou představu a vyzývá Londýn k přerušení podobných akcí, aby se vyhnul poškození bilaterálních vztahů," uvedla mluvčí.

Podle Čchun-jing Čína hodlá přijmout všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti své teritoriální celistvosti a svrchovanosti.

Čchun-jing dále dodala, že dne 31. srpna vojenská loď Albion vplula do teritoriálních vod Číny bez povolení čínské strany. Čínská armáda loď identifikovala a upozornila britské plavidlo na nutnost opustit dané území.
„Paracelské ostrovy jsou územím Čínské lidové republiky a jsme proti podobným akcím, které jsou v rozporu s mezinárodním i čínským právem," řekla diplomatka.

Již dříve vyšlo najevo, že incident s britskou vojenskou lodí proběhl na konci srpna letošního roku. Agentura Reuters, s odkazem na zdroje obeznámené se situací, oznámila, že loď britského námořnictva plula v bezprostřední blízkosti sporných Paracelských ostrovů v Jihočínském moři, aby prokázala právo na „svobodu plavby".

Paracelské ostrovy jsou kontrolovány Čínou, ale nárokuje si je také Vietnam a Tchaj-wan. Výsadková loď Albion provedla před několika dny demarši během své cesty z Japonska do Hanoje, kde v současné době kotví.

Peking již dlouhá desetiletí vede spory s několika zeměmi Asijsko-pacifického regionu o územní příslušnost několika ostrovů v Jihočínském moři, na jejichž šelfu byly objeveny významné zásoby uhlovodíků. Zejména se jedná o Paracelské ostrovy, Spratlyho ostrovy a útes Scarborough. V určité míře byly do tohoto sporu zapojeny Vietnam, Brunej, Malajsie a Filipíny.