Mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov sdělil, že 4. září zaútočila letadla z ruské základny Hmímím vysoce přesnou municí na sklady teroristů. Útoky byly podniknuty proti místům, ze kterých probíhaly teroristické útoky na Hmímím a vesnice v provincii Aleppo a Hamá.

Generál dodal, že dva víceúčelové stíhací bombardéry Su-34 zlikvidovaly dílnu, ve které teroristé montovali útočné drony a také sklad výbušnin, jež sloužily jako náplň těchto dronů.

Kromě toho víceúčelový stíhací letoun Su-35 zneškodnil sklad s přenosným protiletadlovým raketovým komplexem teroristů.

Všechny útoky Vzdušně-kosmických sil RF byly zaměřeny výhradně na prokázané objekty teroristických uskupení ležící daleko od obcí a měst, zdůraznil mluvčí.

Provincie Idlib na severu Sýrie je dnes jediný region nekontrolovaný vládní armádou. Dříve tu byla vytvořena za účasti zemí účastnících se překonání syrského konfliktu zóna deeskalace.

Reakce Trumpa

Americký prezident Donald Trump slíbil, že se celý svět a USA velmi „rozzlobí“, pokud v syrské provincii Idlib začne krveprolití.

„Je to velmi smutná situace… Pokud dojde ke krveprolití, tak se svět velmi rozzlobí, Spojené státy se také velmi rozzlobí," řekl ve středu novinářům.

Dodal, že pečlivě sleduje vývoj událostí. Kolem Sýrie v posledních dnech stoupá napětí.

Šéf Pentagonu James Mattis dříve prohlásil, že USA aktivně projednávají s Ruskem odvrácení eventuálního nasazení chemických zbraní v Sýrii.