Americké ministerstvo zahraničí na jiné cíle přepošle 230 milionů dolarů, které měly být určeny na stabilizaci Sýrie, oznámila oficiální mluvčí ministerstva Heather Nauertová.

Vysvětlila to tím, že ministerstvo zahraničí na tyto cíle od dubna získalo 300 milionů dolarů od partnerů v koalici, zejména Saúdská Arábie obětovala 100 milionů, Spojené arabské emiráty přispěly 50 miliony.

„V důsledku vkladů klíčových partnerů v koalici ministr Mike Pompeo nařídil, aby ministerstvo zahraničí přeposlalo 230 milionů dolarů stabilizační pomoci Sýrii, o čemž se teď jedná," oznámila Nauertová.

Podle ní rozhodnutí přijal Pompeo, který se poradil s Bílým domem.

„Ve spolupráci s Kongresem ministerstvo zahraničí přepošle tyto prostředky na podporu jiných klíčových priorit zahraniční politiky," uvedla Nauertová.

Dodala, že cíle USA v Sýrii zůstávají beze změny.

„Toto rozhodnutí nesnižuje dodržování našich strategických cílů v Sýrii. Prezident Donald Trump jasně oznámil, že jsme připraveni zůstat v Sýrii, dokud nebude zajištěna likvidace IS*. Také se soustředíme na vyvedení íránských sil ze Sýrie," uvedla Nauertová.

Dodala, že rozhodnutí neovlivní humanitární pomoc Sýrii, na kterou USA od začátku konfliktu vyčlenily 8,1 miliard dolarů.

„Také nadále spolupracujeme s mezinárodními partnery, abychom dosáhli mírového vyřešení syrského konfliktu v rámci egidy OSN," uzavřela mluvčí amerického ministerstva zahraničí.