Podle zpráv v The London Times a od nejlépe prodávané katolického spisovatele a žurnalisty Antonia Socciho  asi 12 kardinálů, kteří papeže Františka od jeho zvolení v březnu 2013 podporovali, se teď bojí, že kontroverzní reformy by mohly v Církvi vyvolat schisma, a tak vkládají naději do tlaku na papeže, aby rezignoval.  …


„Značná část kardinálů, kteří pro něj hlasovali, je značně znepokojená a kurie…, která zorganizovala jeho zvolení a šla dosud s ním, aniž by se od něj distancovala, se teď zabývá myšlenkou morálního apelu, jímž by ho přesvědčili, aby odešel na odpočinek,“ hlásí Socci v italských novinách Libero, jak jej cituje 2. března The London Times. 

Kardinálové, kteří chtějí, aby papež František rezignoval, jsou z řad liberálních prelátů, kteří Jorge Bergoglia (papeže Františka) před čtyřmi lety podporovali, uvádí Socci, a ti by jej rádi vyměnili za kardinála Pietro Parolina, vatikánského ministra zahraničí. 

„Čtyři roky po odstoupení Benedikta XVI a příchodu Bergoglia na scénu začíná být situace v Katolické církvi výbušná, možná je opravdu na pokraji schizmatu, který by mohl být ještě katastrofičtější než za Luthera (kterého teď Bergogliova církev rehabilituje),“ řekl Socci.