Televizní kanál CCN odvysílal reportáž o předání prezidentských pravomocí v případě vraždy Donalda Trumpa v pátek při inauguraci. Reportér Brian Todd prozkoumal scénář atentátu nejen na zvoleného prezidenta, ale i na viceprezidenta a důležité postavy Kongresu. CNN připomíná, že podle ústavy USA v případě, že je prezident nebo viceprezident zabit nebo nejsou právně způsobilí, na jejich místo nastupuje předseda parlamentu a poté dočasný předseda senátu. Pokud se něco stane i s nimi, povinnosti prezidenta vykonávají ministři, počínaje ministrem zahraničí.


V případě inaugurace 20. ledna je situace ještě složitější. V poledne ministři Baracka Obamy složí funkce, včetně ministra zahraničí Johna Kerryho. Ale navržený Trumpem kandidat na tento post Rex Tillerson zatím nebude schválen senátem.

Proto v poledne 20. ledna bude povinnosti ministra zahraničí dočasně vykonávat zástupce ministra zahraničí pro politické záležitosti Tom Shannon, představitel administrativy Obamy.

Kromě toho pro případ katastrofických událostí se v USA vybírá tzv. dozorčí nástupce, zpravidla je to jeden z ministrů. Neúčastní se inaugurace a je pod ochranou na jiném místě, jeho jméno se nezveřejňuje.

Tento dozorčí nástupce také nebude z týmu Trumpa, senát ještě nikoho z jeho týmu neschválil. Bude to někdo z administrativy Obamy, uvádí CNN.

„Na inauguraci jsou dvě linie následnictví: jednou je administrativa Baracka Obamy, která je stále u moci, a druhá se neobjeví dřív, než bude Donald Trump uveden na pozici a senát neschválí jeho jmenování," oznámil v komentáři pro televizní kanál politolog John Fortier.

Reportáž CNN na sociálních sítích vyvolala vlnu pobouření. Uživatelé naštvaně komentují video na YouTube a kritizují kanál na Facebooku i Twitteru.




Loading...