Donald Trump je první americký „drug-free“ prezident, který byl za poslední desetiletí zvolen do úřadu. 20. ledna bude oficiálně zvolen 45. americkým prezidentem bez toho aniž by si kdy dal třeba joint marihuany. Trump se stane prvním prezidentem za 24 let, který nikdy nezkusil trávu, alkohol nebo jakýkoliv jiný typ ilegální drogy.  Když Trump vkročí do Bílého domu a dostane přístup ke kódům pro nukleární zbraně, tak povede Ameriku bez toho, aniž by byl někdy pod vlivem marihuany nebo opilý. 


The Daily Caller píše

Trump již dlouho uvádí, že nikdy nekouřil, dotkl se alkoholu nebo zkusil drogy, což ho odlišuje od posledních tří mužů, kteří pobyvali v Bílém domě, protože se buďto přiznali k tomu, že drogu zkusili nebo se k tom odmítli vyjádřit. Zatímco mladí voliči spíše podporují legalizaci marihuany, pro ty, kteří byli narozeni po 20. lednu 1993, bude Trump pravděpodobně první prezident, který nikdy nezkusil ilegální drogu.

„Pokud nepijete neberete drogy, tak vaše děti budou… mít mnohonásobně zvýšenou šanci, že budou žít úspěšný a dobrý život“ vysvětlil Trump v roce 2015 v New Hampshire. V New Hampshire se v posledních letech silně rozmohlo předávkování opiáty.

„Svět je těžký a tak soutěživý, že nemůžete vystavit sami sebe, jako dítě, nebo jako rodič, pokud chcete, aby vaše dítě bylo úspěšné, v takové nevýhodné postavení jako nechat je pít nebo nechat brát drogy, protože tak to nebude fungovat.“ řekl Trump „Budou v obrovské nevýhodě a nakonec se z toho nemusí dostat.“

Trump uvádí, že jednou z jeho motivací pro abstinenci, se stala smrt jeho bratra, který prohrál právě tpěl akoholismem. Trump říká, že se snažil stejné hodnoty vštípit jeho dětem.

„Když moji děti vyrůstali, ikdyž by nevěděli co to pití znamená, stejně bych jim říkal žádný alkohol, žádné cigarety, žádné drogy“ řekl minulý duben v CNN v městské hale.

Trumpova abstinence je kontrastem k jeho třem předchůdcům. 

Barack Obama otevřeně mluvil o užití marihuany a kokainu, když byl mladý. Přiznal to v jedné z jeho knih. Když se ho v roce 2006 ptali jestli „vdechnul“ kouř, když kouřil marihuanu, Obama odpověděl kladně. Řekl: „O tom to je.“

George W. Bush přiznal, že měl v mládí problémy s pitím alkoholu a vyhnul se popření z obvinění, že bral kokain.

Když v roce 1999 usiloval o prezidentství, tak byl Bush jediným republikánským kandidátem, který nepopřel užití kokainu.


Trump se však stále drží svojí mantry: „no drugs, no alcohol, no cigarettes“.