Přesun obrněné tankové divize USA do Jordánska svědčí o tom, že syrský konflikt se mění v regionální katastrofu. V obavě o své spojence na Blízkém východě se Američané snaží předpovědět nejhorší scénář vývoje událostí. Přítomnost amerických vojsk v Jordánsku může ještě víc vyhrotit syrskou krizi, řekl oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Alexandr Lukaševič. Připomínáme, že nedávno americký ministr obrany Chuck Hagel oznámil, že Washington přijal rozhodnutí poslat do Jordánska obrněnou tankovou divizi a kromě toho asi 200 zkušených vojenských odborníků v oblasti rozvědky, logistiky a zvláštních operací.


V Ammánu záměr Washingtonu potvrdili a upřesnili přitom, že američtí vojáci budou upevňovat bojeschopnost jordánské armády. O něco dřív upozornil syrský prezident Bašár Asad na to, že požár syrské občanské války se může rozšířit do sousedního Jordánska. Jak zdůraznil Asad, konají na jeho území výcvik příslušníci syrské opozice a povstalci jsou odtud zásobováni zbraněmi a municí.

Americká aktivita v oblasti syrského konfliktu má podle názoru Vladimira Isajeva, profesora Ústavu zemí Asie a Afriky hned několik důvodů:

[quote align="center" color="#999999"]

USA se dostaly do velice nepříjemné situace, protože jejich nezveřejňovaná pomoc, kterou poskytují syrské opozici, se v řadě případů změnila v pomoc poskytovanou silám, které pracují pro Al-Káidu, nebo s těmi, které jsou prostě její součástí. Proč se věnuje taková pozornost syrsko-jordánské hranici? Američané podle mne zřejmě promýšlejí následující variantu: když režim Bašára Asada v Sýrii padne, pak se tato zem nevyhnutelně rozpadne – jak soudí mnozí odborníci – na dvě tři části. A další zemí, kam se mohou přesunout různé nepokoje, bude Jordánsko, které je nestejnorodé nejen po stránce konfesní, přes 50% obyvatel totiž tvoří Palestinci.[/quote]

Postoj Palestinců k syrské otázce i k otázce vztahů s Izraelem se značně liší od oficiálního kurzu Jordánska a podle slov Vladimira Isajeva není jasné, v co tyto protiklady vyústí. Jordánsko velice opatrně přistupuje k tomu, co se děje v Sýrii v obavě před tím, že syrské události samy o sobě nebo ozbrojenci bojující na straně toho či onoho křídla syrské opozice mohou začít rozviklávat jordánský režim, protože situace je i bez toho mimořádně složitá. V tomto smyslu dodává vojenská přítomnost USA jordánským úřadům větší jistotu.

Američané se nikdy netajili svou strategií vůči Sýrii, řekl v interview pro Hlas Ruska šéfredaktor informačního a analytického portálu Východní expres („Vostočnyj express“) Salim Ali Asad:

[quote align="center" color="#999999"]

Myslím si, že těch 200 vojáků, o které se jedná, je součástí celkové operace, kterou plánují Američané. Není vyloučeno, že připravují nějakou invazi, přičemž záleží na tom, jak se budou vyvíjet události v Sýrii. Netají se tím, že chtějí vytvořit jakési nárazníkové pásmo na jihu Sýrie. Mají strach z islamistů a chtějí chránit hranice Izraele.[/quote]

USA podrobnosti nezveřejňují, ale přesun obrněné tankové divize a důstojníků, kteří jsou odborníky na zvláštní operace, prakticky do regionu bojových akcí, to není žádná legrace. Tím spíš, že vyšlo najevo, že bylo přijato rozhodnutí o přesunu do Jordánska komplexů protivzdušné obrany Patriot. Jordánsko se tak dostává na ostří útoku – buď tankového na Sýrii ze svého území, nebo nepředvídatelných akcí islamistů ze Sýrie. Žádná z těchto variant nepřinese Jordánsku nic dobrého.

Zdroj:  czech.ruvr.ru