Pět policistů bylo zabito v přestřelce mezi příslušníky Státní bezpečnostní služby a speciální jednotkou KORD ve vesnici nedaleko Kyjeva, sdělil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Na své stránce na Facebooku označil incident za „tragický řetěz náhod". Podle Geraščnka, vyšetřovatelé chystali operaci, aby zatkli gang lupičů ve vesnici Kňažiči. Dva policisté KORDu (skupiny rychlého nasazení – podobná české Urně – pozn. red.) čekali na lupiče v domě, aby podali signál hlavní zatýkací skupině.


V té době se v domě hned vedle dveří spustil alarm, který došel do štábu Státní bezpečnostní služby, která je také součastí Národní policie. Zatkla doba policisty, kteří seděli v záloze, přičemž je považovala za lupiče. Hlavní skupina speciálních sil KORD usoudila, že jsou její policisté v nesnázích a spěchala na pomoc. Následně se mezi strážci zákona rozpoutala střelba.

Pokud jde o podezřelé v loupeže, které chtěli policisté zadržet, poté, co uslyšeli výstřely, opustili místo a zamířili do Kyjeva. Tam ale byli operativci zadrženi.

KORD je zvláštní operativní skupina rychlého nasazení, která je součástí Národní policie, mezi jeho úkoly patří zadržení zvlášť nebezpečných zločinců a ozbrojených gangů, stejně jako speciální operace k osvobození rukojmí.

Zdroj:  pz.cz