Britský teoretický fyzik Stephen Hawking se domníval, že nastal „nejnebezpečnější pro naši planetu čas.“ Vědcův sloupek s příslušným titulkem byl uveřejněn v listu The Guardian, ještě když byl na živu. Fyzik upozornil čtenáře na zvětšující se rozdíl mezi elitami, zejména politiky, a střední a dělnickou třídou. Podle jeho mínění vede robotizace výroby k neporozumění mezi různými společenskými skupinami. (Foto: Wikimedia)

„Internet a všechno, co k tomu (urychlení ekonomické nerovnosti — red.) přispívá, umožňuje velmi malým lidským skupinám získat obrovské peníze při zaměstnání velmi malého počtu lidí. Je to nevyhnutelné, je to pokrok, ale má to ničivé sociální následky," psal vědec.

Následkem toho, že někteří lidé neakceptují změny v dnešní společnosti, byly, podle Hawkinga, výsledky prezidentských voleb v USA a hlasování pro brexit ve Velké Británii. „Cítím, jakoby moje věž ze slonoviny stávala čím dál vyšší," tehdy uvedl.

Tyto problémy se dají, podle Hawkinga, překonat pouze společným úsilím všech zemí a společenských vrstev.

„Možná, že za několik set let zřídíme lidské kolonie u jiných hvězd, ale dnes máme jen jednu planetu a musíme společně pracovat, abychom ji ubránili," psal Hawking.

„A abychom to dokázali, potřebujeme zbořit, a ne zvyšovat bariéry uvnitř a mezi zeměmi."

Zdroj:  1