S tím, jak s ním téměř 90% národa nesouhlasí, je těžko překvapením, že francouzský prezident právě národu řekl, že „pro dobro země“ nebude v roce 2017 na prezidenta kandidovat, když říká, že „si je vědom rizik“, jaká by jeho kandidatura způsobila. Toto bezprecedentní rozhodnutí bylo vedeno historicky nejnižší popularitou.


„Moc a uplatňování moci mě nezbavilo soudnosti. A tak jsem se dnes vědom si rizik, která by moje kandidatura pro většinu vytvořila, rozhodl,“ říkal ve čtvrtek večer při chmurném televizním projevu, „že tudíž nekandidovat na prezidenta nebudu.“
Dosáhl jednoho z nejnižších kdy dosažených ratingů schvalování prezidenta v moderní francouzské historii.

Průzkumy zatím ukazují, že pan Hollande, který se potýkal s problémy při snižování nezaměstnanosti a za jehož vlády občané zažili jedny z nejhorších teroristických útoků na francouzské půdě, se tedy nezúčastní prvního kola francouzských voleb, které se uskuteční v dubnu.

Jak referuje Bloomberg:

Francouzský prezident Francois Hollande řekl, že se příští rok o znovuzvolení ucházet nebude, čímž překvapil svou zemi a potenciálně tak otevřel cestu pro ministerského předsedu Manuela Vallse, aby se ucházel o jeho místo.

Holland v televizním projevu uznal určité chyby, obhajoval však své činy a řekl, že upřednostňuje potřeby své země před vlastními osobními ambicemi.

Varoval před nebezpečím protekcionismu a toho, že by se Francie obrátila do sebe.

Jeho rozhodnutí neucházet se o znovuzvolení znamená, že pět let poté, co pan Hollande ukončil 17 letý úchop francouzského prezidentského úřadu centristickou pravicí, teď Socialistická strana postaví nového kandidáta na francouzského prezidenta. Svého kandidáta do Elysejského paláce Socialistická strana vybere v lednových primárkách.

Ač na tom není nic neočekávaného, je to důležité, neboť to vypadá, že republika si nejspíš zvolí buď pravicového Fillona, nebo ještě pravicovější Le Pen.

Hollandův ministerský předseda Manuel Valls už důrazně naznačil, že kandidovat bude, a to ve snaze sjednotil roztříštěnou Socialistickou stranu proti centro-pravicovému kandidátovi Francois Fillonovi a krajně pravicové vůdkyni Národní fronty Marine Le Pen.

Zdroj:  zerohedge.com