Tělesní strážci filipínského prezidenta Rodriga Duterteho byli vystaveni útoku před návštěvou hlavy státu v Maravi na jihu Filipín, ale Duterte nehodlá zrušit návštěvu, informuje France Presse s odkazem na prohlášení prezidenta a ozbrojených sil. „Můj oddíl, který se vydal předem (na místo návštěvy — red.), byl vystaven útoku. Prezidentova bezpečnostní služba utrpěla zranění z exploze samodělného výbušného zařízení. Ale hodlám se tam vydat. Radili mi, abych návštěvu odložil, ale řekl jsem ne. Vydáme se stejnou cestou, budeme-li mít možnost," řekl Duterte v projevu ve vojenském táboru na severu Filipín.


Filipínská armáda prohlásila, že v důsledku výbuchu utrpělo zranění sedm Duterteho tělesných strážců a dva místní vojáci. Nikdo z civilistů zraněn nebyl.

Mluvčí ozbrojených sil Restituto Padilla sdělil agentuře, že za útokem stojí nejspíš bojovníci působící na jihu země teroristické islamistické skupiny Maute. Vládní armáda provádí velkou operaci v blízkosti města Butig v provincii Jižní Lanao proti přibližně 300 ozbrojencům Maute, kteří znovu dobyli několik městských čtvrtí, jež byly od nich osvobozeny po letošním únorovém útoku. Maute, která působí na jižním filipínském ostrovu Mindanao, prohlásila předtím o svém spojení s teroristickou frontou Islámský stát.

Zdroj:  sputniknews.com