Britské ministerstvo zahraničí stráví příští tři měsíce pokusy o přesvědčení hlavních figur v týmu Donalda Trumpa, aby v Sýrii neupřednostňovaly boj proti islamistickým teroristům. Poté, co se stal zvoleným prezidentem Trump, znovu ujistil o svém úmyslu zrušit podporu islamistickým rebelům a místo toho se zaměří na boj s Islámským státem (ISIS), což ovšem znamená posun v zahraniční politice.


Tento podnikatelský magnát předtím uznal, že bude ochoten spolupracovat i s Ruskem, jen aby „vytřískal“ ty islamistické skupina, protože islamistický terorismus představuje globální hrozbu celému světu.

Avšak Trumpův pohled značně odporuje hlediskům Theresy May, která minulý měsíc volala po tom, aby bylo Rusko potrestáno za jeho „hnusné ukrutnosti“ v boji proti islamistickým rebelům ve Východním Aleppu, z nichž většina je spojená s al-Kaidou.

Očekává se, že ministr zahraničí Boris Johnson odletí během pár týdnů do USA, aby se sešel s vedoucími postavami Trumpovy administrativy ve snaze přesměrovat jejich kurz ke svržení syrského prezidenta Bašara al-Assada.

Podle listu Telegraph stráví Británie příští tři měsíce před vstupem Trumpa do Bílého domu pokusy o přesvědčení zvoleného prezidenta a jeho týmu, že je životně důležité od moci odstavit syrského vůdce.

Tento realitní magnát ve svém prvním interview s Wall Strett Journal řekl, že pro jeho administrativu bude spíš prioritou porážka Islamistického státu než svržení Assada. Těmto podnikatelským novinám řekl: „Mám ohledně Sýrie k mnoha lidem odlišný názor. Mé stanovisko je takové, vy bojujete proti Sýrii, ale Sýrie bojuje proti ISIS, vy se ale musíte zbavit ISIS.“