Tyto americké prezidentské volby jsou historické, protože Americký lid byl schopen porazit oligarchy. Agentka Oligarchie Hillary Clinton byla poražena i přes zběsilou mediální kampaň proti Donaldu Trumpovi. To ukazuje, že média a politický establishment v politických stranách už u Amerického lidu nemají žádnou věrohodnost. Ještě se uvidí, jestli bude Trump moci vybrat a jmenovat vládu, která poslouží jemu a jeho cílům obnovit americká pracovní místa a navázat vztahy vzájemného přátelství a respektu s Ruskem, Čínou, Sýrií a Íránem.


Ještě se také uvidí, jak na Trumpovo vítězství zareaguje Oligarchie. Wall Street a Federální rezervy mohou vyvolat ekonomickou krizi, aby zahnaly Trumpa do defenzivy, a této krize mohou zneužít, aby Trumpa přinutili jmenovat jejich vlastního ministra financí. Darební agenti v CIA a v Pentagonu mohou vyvolat útok pod falešnou vlajkou, který by mohl rozvrátit přátelské vztahy s Ruskem. Trump by se mohl dopustit chyby a držet si ve své vládě neokonzervativce.

S Trumpem je ale přinejmenším naděje. Pokud v tom Trumpovi nezabrání špatný úsudek při jmenování podřízených a překážky, které mu budou stavět do cesty, tak můžeme předpokládat skoncování s Washingtonem inscenovaným konfliktem s Ruskem, odstranění amerických raket z ruských hranic s Polskem a Rumunskem, skončení konfliktu na Ukrajině a konec washingtonských snah o svržení syrské vlády. Avšak takovéto úspěchy by znamenaly porážku americké Oligarchie. Ač Trump porazil Hillary, tak Oligarchie pořád existuje a je pořád mocná.

Trump řekl, že 25 let po kolapsu Sovětů už nevidí smysl v NATO. Jestli na svých stanoviscích setrvá, tak to pro evropské vazaly Washingtonu znamená ohromnou politickou změnu. Nepřátelství k Rusku u současných činitelů EU a NATO pak bude muset skončit. Německá kancléřka Merkel bude muset změnit své priority nebo skončit. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg bude muset být vyhozen.

My nevíme, koho si Trump k službě ve své vládě vybere. Trump nejspíš není obeznámen s různými personálními možnostmi a s tím, jaká jsou stanoviska těchto lidí k různým otázkám. Opravdu to závisí na tom, kdo Trumpovi radí a jaké rady mu dává. Až jeho vládu uvidíme, budeme vědět, zda máme doufat v ty změny, na které je teď šance.

Když ale oligarchie nebude Trumpa schopna kontrolovat a on opravdu uspěje v omezení její moci a rozpočtu pro vojensko-průmyslový komplex a požene finanční sektor k politické odpovědnosti, tak může být Trump ale zavražděn.